En sådan anmälan lämnas in när ett skydsombud på en arbetsplats anser att det finns allvarliga risker för de som arbetar där.
– Det är ett svårt läge, personalen är upprörd, mår dåligt, det finns personer som sover dåligt om nätterna, har ont i magen och huvudet, de mår helt enkelt inte bra, säger Johan Pesula, huvudskyddsombud vid polisen i Sundsvall där Västernorrlands ledningscentral finns i dag.
Halva Sverige
Det är i slutet på maj det gäller. Då ska Sundsvall, Österstund och Luleå ha flyttat till den nya stora ledningscentralen i Umeå. Där kommer man att ha ansvaret för närmare femtio procent av Sveriges yta. Personalrekrytering har pågått sedan årsskiftet men det är fortfarande svårt, och ett tjugotal poliser ska under sommaren förflyttas till Umeå för att bistå.
– Vi känner att personalen som ska till Umeå och arbeta från och med nästa vecka och över hela sommaren inte får den information de behöver, säger Johan Pesula.
Arbetsmiljöanmälan
I en arbetsmiljöanmälan, en så kallad 6:6 a – anmälan, påpekar man att det finns flera risker med den här nya organisationen. Bland annat menar man på att viktig kompetens försvinner och att de nyrekryterade inte har samma erfarenhet som de som jobbat längre.
– Det finns risk att poliser som trycker på anrop inte får den hjälp de behöver och det kan bli en så pass allvarlig risk att det leder till allvarlig skada eller till och med att någon dör, säger Johan Pesula.
Även för allmänheten kan det innebära förändringar.
– Det finns risk att stor lokalkännedom går om miste och att man skickar poliser fel. Det finns många Storgatan i Norrland.
Försvåra omorganisationen
Micael Säll Lindahl är regionpolischef för området Nord där Västernorrland och alla de nordligaste länen ingår.
– Det finns de som försöker stoppa det här och försvåra det. Sedan finns det faktiska risker. Men de risker som finns, de jobbar vi med för att eliminera, säger han.
Kan stängas
Beroende på hur utfallet av 6:6 a – anmälan blir kan det leda till ett skyddsstopp av den regionala ledningsverksamheten i Umeå.
– Jag vet inte vad som kommer att hända då, om till exempel Stockholm skulle kunna ta över hela region Nords verksamhet när det gäller RLC, säger Johan Pesula.
Polisledningen är däremot skeptisk till att någonting sådant händer.
– Den där 6:6 a – anmälan, den förändrar ingenting. Vi ska jobba med de risker som finns och eliminera dem i samma takt som vi ser riskerna, säger Micael Säll Lindahl.