Stort intresse för självförsörjning av el på Åstön

Uppdaterad
Publicerad

Kan ett område som Åstön i Timrå kommun bli helt självförsörjande på el? Det är något energibolaget Eon vill undersöka och idag var man på plats för att berätta om projektet.

Projektet är det första i sitt slag i Sverige, på tre platser i landet ska man göra försök med ett så kallat mikronät där all el som används också ska produceras lokalt. Åstön är ett av försöksområdena, de två övriga finns i Skåne och Småland.

Avancerat batteri

– Vi har tittat på områden som lätt går att avgränsa och eftersom Åstön är en ö och ligger längst ut på linjen passar det bra, förklarar Jenny Sjöstedt som är projektledare.

Tanken är att olika produktionsmetoder som vindkraft och solenergi ska kopplas samman med avancerad batteritekinik som kan lagara el. Projektet kräver även styrbar energi och därför kommer man också att använda en generator som drivs med bränslet ecopar, ett förnyelsebart drivmedel som är tillverkat av slakteriavfall och oljeväxter.

Förnyelsebar energi

– Vi vill bara använda förnyelsebar energiproduktion, säger Sjöstedt.

Nu ikväll har Eon bjudit in allmänheten på Åstön till ett informationsmöte om projektet.

– Det är många som anmält sig, intresset verkar vara stort, konstaterar Jenny Sjöstedt som betonar att man vill veta vad folk tycker innan man drar igång projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.