– Edselevargen är skjuten, precis som vi trodde från början, säger Lars Wiklund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
Turerna har varit många kring vargarna i Edseleområdet. Den så kallade Edselevargen dök upp i trakterna kring Edsele i nordvästra Ångermanland för tre säsonger sedan. Området ligger på gränsen mellan Västernorrlands och Jämtlands län, där två samebyar har sina vinterbeten. Då var de två ensamma hanvargar i området. En sköts, men Edselevargen klarade sig undan skyddsjakten. Även nästa vinter klarade han sig undan skyddsjägarna.
Tre skandinaviska vargar
I somras visade det sig att en tik slagit följe med Edselevargen. Förutom det paret dök det upp ytterligare en varg i området, från Trångreviret. Alla tre vargarna var skandinaviska vargar. Under skyddjakten i januari sköts en hane och vargtik. Eftersom hanen gick tillsammans med tiken ansågs det vara Edselevargen som var skjuten. Men sedan hittades DNA från just den vargen i området.
– Det var en gammal revirmarkering och en annan varg hade varit där senare och markerat på samma ställe. Det var det som ställde till det, säger Lars Wiklund.
Förutom de skandinaviska vargarna har det också dykt upp ytterligare en varg i området. Det är en genetiskt viktig varg, som inte får skjutas under skyddsjakten.
Återigen skyddsjakt
I söndags var det återigen skyddsjakt i området. Då sköts en varg med skandinaviskt ursprung. Nu avvaktar länsstyrelsen svar på vävnadsprover innan de vågar fastställa om det är vargen från Trångreviret som skjutits.
Den genetiskt viktiga vargen finns kvar på jämtlandska sidan av samebyarnas vinterbete.
– Hur den ska hanteras måste Naturvårdsverket ta ställning till. Eftersom den är genetiskt viktig är det inte länsstyrelsens sak att besluta om skyddsjakt, säger Lars Wiklund.