Utbetalningarna har nu stoppats av kommunen. Men Sundsvall Dragons har i år fått 100 000 kronor utbetalt till det sociala projektet Back to Basics i Granloholm. Trots att verksamheten ska ha upphört i december, och trots att det funnits kritik mot projektet.
– Det har varit ett viktigt projekt för att utjämna skillnader mellan bostadsområden. Det är områden som vi ser har haft en lägre föreningsaktivitet som vi tyckt varit viktigt att satsa på, säger kommunstyrelsens vice ordförande Bodil Hansson (S).
Integrationsprojekt
I åtta år kommunen betalat ut pengar till projektet, Back to Basics. Det drivs av flera idrottsföreningar i Sundsvall. Granlo BK, GIF Sundsvall och Sundsvall Dragons. Basketklubben har ansvarat för verksamheten i Granloholm. Från början erbjöd man såväl läxhjälp som idrott. Men på senare år har det uteslutande handlat om en timmas aktiviteter fyra dagar i veckan, i gympasalen på Granloholms skola. För det har Dragons fått 400 000 kronor per år av kommunen. Väl använda pengar menar kommunledningen.
– Det har också varit ett integrationsprojekt där barn till invandrare har fått möjlighet prova olika idrotter som de normalt kanske inte haft möjlighet att göra, säger Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
Inte sett röken av verksamhet
Det är skolans personal som låser upp dörren till gympasalen åt Dragons. Det gjorde man senast i december, sedan dess har man inte sett till någon Back to Basics-verksamhet i Granloholm. Och Dragons ordförande har samma uppfattning.
– Vi har inget projekt där längre, säger styrelseordförande Anders Öhrn.
SVT: Ni har inget projekt i Granloholm?
– Nej.
SVT: När upphörde verksamheten?
– Det var 31/12 2015, säger Anders Öhrn.
Hans uppfattning är att projektet upphört. Ändå betalade kommunen ut 100 000 kronor i januari, pengar för årets första kvartal. Och klubben har nu i april skickat en redovisning över sina kostnader i projektet i år.
SVT: Hur kommer det sig att ni lämnat in ekonomisk redovisning för kvartal 1 den elfte april?
– Då får du lyssna med Anders Jansson för där är inte jag med riktig, säger Anders Öhrn.
Redovisar utgifter
I den ekonomiska redovisningen kan man läsa att klubben haft en lönekostnad på 36 000 kronor, att 20 elever per gång deltagit i verksamheten. Och det står också tydligt vilka aktiviteter man haft: skeppsbrott, lekar och bollspel för tjejerna. Och bollspel samt utelekar för killarna. Frågan är var den verksamheten bedrivits. På Sticksjö skola i Granloholm har man inte registrerat någon Back 2 Basics-verksamhet. Inte heller på närliggande Granloholms skola.
SVT: Kan ni ha haft en verksamhet utan att du känt till det?
– Det borde jag ha känt till i så fall, säger Anders Öhrn.
Vi har sedan i onsdags förra veckan sökt klubbdirektör Anders Jansson för att få svar på våra frågor. Vi har också bett kommunen ta reda på var verksamheten bedrivits.
– Vi förutsätter att de haft verksamhet, säger först Birgitta Gillgren som är avdelningschef på Kultur och fritidskontoret.
När vi sedan återigen frågat efter uppgifterna, har hon haft kontakt med klubbdirektör Anders Jansson.
– Enligt Anders Jansson så sa han att de varit utomhus mest, säger Birgitta Gillgren.
SVT: Den kallaste delen av året har de varit utomhus?
– Mmmmm. De skrev ingenting om detta i sin redovisning, säger Birgitta Gillgren.
Men när vi kontaktar personal på Granloholms skola har de inte sett till någon Back2Basics-verksamhet varken ute eller inne, den senaste tiden.
– Barnen har frågat efter Dragons sedan i julas, säger en person på skolan.
Uteverksamhet?
Tanken var att verksamheten skulle ha fortsatt som tidigare, säger Birgitta Gillgren. Någon utomhusverksamhet har inte diskuterats med kommunen.
– Vi måste fortsätta dra i och följa upp vad man gjort, säger hon.
Fortsatt trots kritik
Från politiskt håll framhåller man projektets fördelar och den goda tanken. Men det har också funnits kritik under åren. Det framkommer i de utvärderingar kommunen gjort. Skolan har påpekat att verksamheten varit enformig och att det uppstått konflikter som drabbat skolan dagen efter. Skolpersonal har också framhållit att samarbetet varit i stort sett obefintligt. Ändå har kommunen fortsatt betala ut pengar.
– Vi har ändå gjort bedömningen att det här har varit en bra verksamhet som uppfyller ett för oss viktigt mål: att integrera barn och unga i föreningslivet, säger Bodil Hansson (S).
Måste följa upp
Sedan mitten av april har kommunen stoppat utbetalningarna till Sundsvall Dragons del i Back 2 Basics.
– Om vi har fått uppgifter som inte överensstämmer med varandra måste vi ju följa upp det och ta reda på vad som gäller, säger Bodil Hansson (S).