Foto: TT

Flyktingbarn sparkas ut – ansågs för gamla

Uppdaterad
Publicerad

Är en ”känsla” tillräckligt skäl för att ett barn skall förlora sin status som ensamkommande flyktingbarn? Det anser Sollefteå kommun.

Kommunen är först i landet med att sparka ut tre flyktingbarn från ett boende med motiveringen att de är för gamla. Beslutet grundar sig på en ”känsla” och en ”upplevelse” att de är äldre än 18 år.

Förlorade god man och bistånd

Enligt kommunen har beslutet fattats efter att man rådfrågat Migrationsverkets personal i Kramfors. Åldersbedömningen av de tre barnen har dock överklagats till Förvaltningsrätten och utslaget kan bli prejudicerande för liknande fall i landet. För de tre flyktingbarnen är dock skadan redan skedd. De blev fråntagna sin gode man och förlorade rätten till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen i samma ögonblick som de ansågs vara äldre än 18. De får numera klara sig helt själva.

– Kommunens agerande är rättsosäkert. Socialstyrelsen rekommenderar en medicinsk åldersprövning om det finns tveksamheter kring ett barns ålder. Det har inte gjorts i det här fallet, säger Susanne Söderström som är ombud för en av de berörda pojkarna.

”Det rör sig om vuxna”

Enligt Sollefteå kommun är de tre fallen solklara. De är äldre än 18 hävdar kommunen.

– Och då pratar vi inte om något enstaka år hit eller dit. Vi hävdar att det rör sig om vuxna som inte hör hemma på flyktingboenden för ensamkommande barn, säger Majed Safaee, Sollefteå kommun. Vår mottagningsverksamhet måste fungera och det gör det inte med vuxna boende bland barn.

Subjektiv bedömning

Samtidigt medger han att ställningstagandet bygger på en subjektiv bedömning om vilka som kan betraktas som vuxna eller inte. Kommunens bedömning av flyktingbarnen bygger på personalens känslor och upplevelser: ”Ser fysiskt äldre ut”, ”ställer frågor på ett sätt som är mer vuxet”, står det i kommunens underlag till besluten.

SVT: Kan den typen av utlåtanden betraktas som rättssäkert?

– Det kan kanske ifrågasättas men då är det ju bra att fallen prövas i högre instans. säger Safaee.

Kontroversiell fråga

Till detta ska också tilläggas att åldersbestämning av barn är en kontroversiell fråga. Medicinska undersökningar har visat sig vara osäkra med en felmarginal på upp till fyra år. I en artikel i Läkartidningen har olika metoder analyserats och just nu diskuteras psykosociala metoder men de är i stort sett oprövade i Sverige. De bygger på intervjuer men förutsätter att de utförs av mycket erfaren personal.

I Sollefteå har bedömningen gjorts av personal som i många fall är nyanställda. Regelverket tillåter detta och Sollefteå kommun betonar att det är endast flyktingbarn som en enig personalkår ansett varit för gamla som fått lämna boendet. 

”Inte rättssäkert”

En av flyktingarnas juridiska ombud är inte nöjd med hur Sollefteå kommun hanterat frågan. Vad en enig personalkår anser framstår som subjektivt och godtyckligt.

– Så här får det inte gå till. Den medicinska undersökningen som Socialstyrelsen rekommenderar saknas, därför är det inte rättssäkert, säger Susanne Söderström juridiskt ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.