Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Logistikföretaget MPL:s styrelseordförande Peder Mousten förklarar i hur beskedet påverkar hans företag. Foto: Hans Lindblom/SVT

Tågförbud införs vid omlastningsterminalen i Ånge: ”Samma sak som att stänga”

Uppdaterad
Publicerad

All användning av järnvägsspåren vid omlastningsterminalen i Ånge förbjuds. Det är Transportstyrelsen som satt stoppet på terminalen efter att Ånge kommun tagit tillbaka sin ansökan om säkerhetstillstånd.

Sundsvalls Tidning berättade om förbudet först.

Ånge kommun har en överenskommelse med företaget Train Alliance som ska sköta anläggningen.

Där har det inträffat en kommunikationsmiss där varken företaget eller kommunen har gjort ansökan i tron av att den andra parten ska ha gjort ansökan.

Riskerar avgift om verksamhet fortsätter

Enligt Transportstyrelsens beslut upphör kommunens säkerhetstillstånd med omedelbar verkan. Kommunen riskerar även en sanktionsavgift i fall verksamhet fortsätter att bedrivas på spåren.

– Jag har aldrig vart med om något liknande innan, att man drar in tillståndet, säger Peder Mousten, ordförande över logistikföretaget MLP som påverkas av stoppet.

Kan bli stopp i flera månader

Stoppet innebär tillför problematik för företagarna som håller till vid terminalen.

– Det vore samma sak som att stänga terminalen. Då hittar skogsbolagen andra vägar och då kommer vi aldrig få tillbaka kunderna, säger Peder Mousten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.