Johan Berglund, ansvarig för förskoleverksamheten i Örnsköldsviks kommun, hoppas att den nya utbildningen ska underlätta rekryteringen i framtiden.

Förskollärarutbildning till Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet förlägger en omgång av förskollärarutbildningen till Örnsköldsvik – något kommunen hoppas ska underlätta rekryteringen av utbildad personal.

I kommunerna jobbas det för att hantera lärarbristen och i Örnsköldsvik välkomnar man den nya utbildningen som startar nästa år.

– Det är en brist på lärare och förskollärare i hela landet. Umeå har nu lokaliserat ut en kull här i Örnsköldsvik och förhoppningsvis kommer det att fortsätta, säger Johan Berlund, chef för förskoleverksamheten i kommunen. 

SVT:  Är det här ett sätta att möta bristen?

– Ja, och för oss känns det jättespännande att en kull på 30 förskollärare kan få gå här. 

SVT:  Vad har hoppas ni att det ska ge för effek?

– Förhoppningsvis är det många Ö-viksbor som tar sig an utmaningen att jobba inom förskolan som är en fantastisk verksamhet.

SVT: Hur stor är bristen just nu på förskolesidan i Örnsköldsviks kommun?

– Vi ligger ganska bra till i kompetens. Men vi ser att det är svårt att rekrytera. Vi ser att alla tjänster inte blir besatta av behöriga förskolelärare och behöver allt folk vi kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.