Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad skulle en Norrlandsbrigad innebära för Sollefteå och för försvarsindustrin i länet? Hör Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson (KD). Foto: Ylva Holmgren/SVT

Förslaget: Norrlandsbrigad vid I21 Sollefteå – ska fördubbla antalet värnpliktiga

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson presenterade under onsdagen ett förslag på att skapa en ny Norrlandsbrigad på I21 i Sollefteå och Östersund.

Förslaget från Kristdemokraterna innebär upprustning och att antalet värnpliktiga skulle behöva fördubblas vid I21. Mikael Oscarsson (KD) menar att de tre befintliga brigaderna i Sverige, inte räcker.

– En gång i tiden hade vi 30 brigader och så om vi nu skulle kunna vara 4 brigader och en halv i Stockholm samt Gotland, menar vi är ett minimum för vad vi behöver för att vi ska kunna försvara oss, säger Oscarsson till SVT Västernorrland.

Sverige och Nato

Den nya brigaden skulle, precis som i dag, vara speciellt utformad för att kunna strida i vägfattig terräng och kärvt klimat.

I förslaget framgår också att man tycker att den nya Norrlandsbrigaden skulle vara en viktig resurs för Nato och att det finns ”goda förutsättningar och att genomföra utbildning och rekrytera personal”.

Två av tre kan inte göra värnplikt

Under tisdagen presenterades en enkät som Pliktverket har gjort. Där framgick att två av tre inte kan inte göra lumpen, på grund av till exempel olika diagnoser.

– På sikt kan det bli svårt att fylla Försvarsmaktens utbildningsplatser, särskilt när det ska utbildas fler, säger generaldirektör Christina Malm till SVT.

Finns det nog med värnpliktiga för en ny brigad?

– Jag har ingen patentlösning, men det här är ett allvarligt problem som måste lösas, säger Mikael Oscarsson.

Han tror att ovilja att tjänstgöra kan spela in i enkätresultatet.

– Det kan ju vara så att man talar om det på det här sättet för att man inte vill göra lumpen. Det här behöver vi djupdyka i, speciellt Plikt- och prövningsverket.

Hör i videon vad en Norrlandsbrigad skulle innebära för Sollefteå, enligt Oscarsson.

Vad är en brigad?

En brigad är det krigsförband på cirka 5 000 soldater.

Soldaterna är indelade i olika grupper, t ex artilleri, underrättelsetjänst, logistik och ledning. Tillsammans arbetar de mot målet att slå motståndaren.

Andra, mindre, militära enheter är grupp, kompani och pluton.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet