Tusse ligger utsträckt på säng. Till höger syns röntgen över Tusses huvud efter skjutningen. Foto: privat.

Tusse sköts till döds: ”Vem sjutton gör något så fruktansvärt?”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan fick familjen Norlén avliva sin katt ”Tusse” efter att någon skjutit honom tio gånger med luftvapen. Familjen anmälde då händelsen till polisen, men samma dag lades ärendet ned – trots tips.

– De har bara vänt på pappret känns det som, säger matte Jennie Norlén.

Vardagsbrottsligheten kan drabba vem som helst, och inte bara människan. Ibland är det människans bästa vän – våra sällskapsdjur som far illa.

Det är fallet med Tusse, vars polisärende lades ned samma dag som det upprättades. Tusses ägare har hört av sig till SVT Nyheters granskning av vardagsbrotten för att dela med sig av sin berättelse.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Tusse sprang bort

Den 14 februari efterlyste familjen Norén sin familjekatt ”Tusse” som försvunnit från hemmet i bostadsområdet Bällsta i Matfors.

Tusse som var ett och ett halvt år gammal brukade inte vara ute längre än någon dag. Därför blev familjen orolig när det förflöt flera dagar utan några spår av Tusse. Familjen kontaktade Sundsvalls djurhem och bad dem efterlysa Tusse på deras webbsida.

– Men vi fick inget napp där, berättar ägaren Jennie Norlén. 

”Tusse har kommit hem”

Veckan efter efterlysningen skulle Kevin Norlén, familjens äldsta grabb, upp tidigt för att gå till skolan. När han öppnade ytterdörren till hemmet smög sig katten Tusse in. Mamman Jennie Norlén berättar att hon då hörde glädjerop...

– ”Ååååh, Tusse har kommit hem!”, hörde jag äldsta sonen ropa. Då steg jag in i rummet och upptäcker att Tusse är sned i huvudet och att han går konstigt med bakbenen. Till slut ser jag blodutgjutelser bakom örat, säger Jennie Norlén.

Tio skotthål från ett luftvapen

Familjen Norlén visste fortfarande inte riktigt vad som hänt. Tusse hade blod som koagulerat på pälsen, och flera sårskorpor. De förde honom till djursjukhuset på Södra berget i Sundsvall.

– Vi var hemma, fortfarande jätteoroliga. Efter några timmar ringde veterinären och berättar att de rakat Tusses huvud och hittat tio runda, små hål, säger Jennie Norlén och fortsätter.

– Då röntgar man honom och ser att han blivit skjuten med tio skott från något luftvapen. Ett av skotten hade gått in i hjärnan. Man hittar typiska blykulor. Det fanns inget vi kunde göra. Vi  var tvungna att avliva honom, säger Jennie Norlén.

Polisanmälan lades ned samma dag

Familjen polisanmälde händelsen. Det gjorde även veterinärkliniken.

– Det kan ju vara någon som är i potentiellt psykisk ohälsa, och är som en tickande bomb. Sånt här kan eskalera. Då är det bra att fånga upp personen lite tidigare, säger Jennie Norlén om gärningsmannen.

Det blev ingen utredning, samma dag som familjen upprättade en anmälan beslöt sig polisen för att lägga ned den, trots att de fått tips.

– De hade fått in tips, vad jag fått signaler om, och de har inte gjort något med det. Med all respekt, jag förstår att de har väldigt mycket att göra. Men jag tycker de borde orka kolla av lite mera, säger Jennie Norlén.

Det har gått drygt en månad sedan Tusse fick avlivas. Familjen tänker fortfarande på sin katt.

–  När jag tar fram bilder och tänker, då ligger känslorna väldigt nära. Pojkarna gråter ibland också och saknar Tusse, säger Jennie Norlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet