I det lokala annonsbladet I Ramsele och Edsele uppmanas nu församlingsborna att lämna kyrkan.
– Det här är en allvarlig situation. Trots att församlingen motsatt sig projektet har stiftets egendomsnämnd gett klartecken och många ser ingen annan väg att protestera än att lämna kyrkan, säger Henry Jönsson, ledamot i kyrkorådet.
”Det finns en ilska”
På Facebook har församlingen förklarat att man är helt emot projektet och att man nu startat en namninsamling mot vindkraftverken. Till helgen planeras också en demonstration i samhället. Henry Jönsson har själv gått med namnlistor.
– Det finns en ilska. Många har förklarat för mig att man går ur kyrkan efter detta och det är allvarligt för oss i kyrkan lokalt. Församlingen behöver alla intäkter vi kan få annars hotar sammanslagning med andra församlingar, säger han.
Arrendera mark
Mittnytt: Varför har stiftet inte lyssnat på era invändningar?
– Det förstår inte vi i församlingen heller. Det verkar vara så att pengarna går före våra intressen i Ramsele och Edsele men så vitt vi kan förstå blir kyrkans arrendeintäkter inte så stora.
Ramsele ligger mitt i vindkrafttrakter där SCA och norska Statkraft bygger vindkraft på bred front. Konflikten med stiftet rör fem kraftverk men de ligger på två berg – Drickesbäcksberget och Nöttjärnsberget – bara ett par kilometer från samhället. Skåneföretaget Eolus vill arrendera mark vilket alltså lett till en öppen konflikt mellan församlingen och Härnösands stift.
Kyrkan stor markägare
Härnösands stift äger totalt 93 000 hektar skogsmark och har tidigare arrenderat ut vindkraftmark bland annat i trakterna av Rätan och Sidensjö. För detta får stiftet får del i avkastningen från vindkraftparkerna.
Stiftet har inte gjort någon egen bedömning av vindkraftverkens placering utan överlåtit detta på de tillståndsgivande myndigheterna.