Det nya fiskemuséet invigs på fredagen. Två år har det tagit att färdigställa.

Lörudden: Yrkesfisket dokumenteras

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfisket på Lörudden riskerar att försvinna. Nu dokumenteras allt och samlas i ett nytt museum som invigs idag, fredag.

Ända sedan 1500-talet har det fiskats på Lörudden utanför Sundsvall. Men nu är det bara två yrkesfiskare kvar i fiskeläget.

– De är förmodligen de allra sista som kommer att fiska här ute yrkesmässigt. Därför är det viktigt att vi dokumenterar deras arbete ute till havs och det har vi gjort i fem filmer, säger Hans-Olof Jonsson, medlem i Lörans hamnförening.

Fem filmer om fisket

I två år har han och de andra i hamnföreningen rustat upp en gammal isbod, dokumenterat och samlat material till fiskemuséet. Samtidigt har de alltså filmat och följt de två yrkesfiskarna, Bo Sillman och Michael Åhlund, i sitt dagliga värv. Filmerna kommer att visas på en skärm inne i muséet.

Bo Sillman har fiskat ända sedan han var 12 år gammal.

– Man var ju med farsan då när han var ute så man fick ju den där fiskarsjukan. Spelar ingen roll om det blåser eller är kallt. Det är roligt i alla fall, säger han.

Michael Åhlund har fiskat med Bo Sillman i ungefär 17 år.

– Det är jätteviktigt. Det är min inkomst och ett härligt yrke. Att få vara ute på vattnet, uppe tidigt på morgonen. Fåglarna kvittrar. Det är underbart, säger han.

Regelkrångel och byråkrati

Båda fiskarna menar att regelkrångel och byråkrati är en anledning till att få vill ge sig in i yrket.

– Jag har en pojk som är 18 år. Han är med mig litegrann och filear lite aborrar och så. Man vet ju aldrig. Man kan ju hoppas, säger Michael Åhlund.

Hans-Olof Jonsson på hamnföreningen ser muséet som ett sätt att bevara kunskapen om fisket, förr och nu.

– Även om inte fisket finns kvar här så kan man komma hit till muséet. Man kan följa utvecklingen från 1600-talet och framåt. Man kan sätta sig på bänkarna här och se filmerna om hur det såg ut på 2000-talet när kanske de sista fiskarna var verksamma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.