Det handlar om bakterier som kan orsaka svåra sjukdomstillstånd och där vanlig antibiotika inte har någon effekt. Västernorrland har varit helt förskonat från vissa typer av resistenta bakterier men nu ser man en ökning även här, den fruktade tarmbakterien ESBLcarba där ingen antibiotika biter, upptäcktes för första gången hos patienter i länet vid tre tillfällen under hösten och på smittskyddsenheten i Västernorrland konstaterar man att migration och flyktingströmmar är en del av förklaringen.
– De här personerna kommer ifrån områden i världen där förekomsten av resistenta bakterier är betydligt högre än i Sverige och det är klart att då har man med sig det i bagaget, konstaterar Hans Boman som är smittskyddsläkare i Västernorrland.
Liten risk
Hans Boman tonar ned risken för att smittas av multiresistenta bakterier i samband med vanliga sociala kontakter.
– Det är ingenting som flyger i luften på något sätt utan kräver rätt nära kontakt för att det ska överföras.
De problem som framförallt kan uppstå gäller i första hand patienter med nedsatt motståndskraft i samband med operationer och sjukhusvård. Hans Boman betonar att situationen generellt sett är oerhört mycket bättre i Sverige än på andra håll i världen.
– Man behöver bara gå en liten bit ut i Europa för att hitta en betydligt värre situation, vi har fortfarande ett bra läge här och vet hur man ska göra för att upptäcka det här, vi har sådana rutiner inom vården så det bör gå att hantera på ett bra sätt, säger han.
Värre utomlands
Ser man situationen med multiresistenta bakterier i Västernorrland som ett stort problem bör man inte resa utomlands och riskera att hamna på sjukhus, det menar Hans Boman.
– Absolut, det är mycket riskabelt när det gäller överföring av resistenta bakterier vid sjukhusvård i många andra länder och överhuvudtaget att resa och vistas i varmare länder innebär en risk att man plockar på sig sådana här bakterier, det ser man även hos resande om man tar prover, att de kan vara bärare, konstaterar han.