Niklas, som egentligen heter något annat, blev sjuk i Parkinsons sjukdom och började behandlas med medicinen Sifrol. I det läget hade han enligt egen utsago aldrig ägnat sig åt spel om pengar.
– Nej, jag hade inte spelat någonting, säger han och förklarar att det är något som hans omgivning också kan intyga.
Spelade dygnet runt
Men när behandlingen med Sifrol hade pågått en tid hände något.
– Jag började spela och jag spelade och spelade och spelade, dygnet runt, alla dagar i veckan och jag har spelat bort miljontals kronor, berättar Niklas.
Spelandet tog över hans liv och all ledig tid och alla pengar gick åt till spel.
– Jag smög med spelandet till en början och spelade när ingen var hemma och när min fru låg och sov. Det tog nästan två år innan alla i min närhet förstod vad som hände.
Tog SMS-lån
Niklas hade sparat pengar för framtiden, när de tog slut började han låna för att kunna fortsätta spela.
– Det slutade med en massa SMS-lån, förklarar han och konstaterar att han idag är helt utblottad och har enorma skulder.
Medicinen Sifrol räknas in i gruppen mediciner med substanser som påverkar dopaminsystemet och skrivs framförallt ut till parkinsonpatienter men även till människor med krypningar i benen. Spelberoende och annat onormalt beteende som sexmissbruk och överdrivet köpande är kända biverkningar och finns beskrivet i läkemedelsregistret Fass.
Välkänd biverkning
– Det är en välkänd biverkning, det rapporterades redan 2005 och läkemedelsverket gick ut och varnade för biverkningarna då, säger Darius Matusevicius, klinisk utredare på Läkemedelsverket.
Darius Matusevicius bekräftar att Siforol och liknande mediciner kan orsaka spelande hos personer som aldrig spelat tidigare.
– Det finns såna rapporter i literaturen att patienter som aldrig spelat tidigare börjat spela, förklarar han.