Kritiken handlar om avstånd och brist på närhet. Polisens nya organisation har som mål och mening att skapa en decentraliserad organisation som kommer närmare medborgarna, men vad beträffar ledningscentralerna blir det precis tvärtom. Då är det centralisering som gäller. Ledningscentralerna är polisverksamhetens ”hjärta” och det är därifrån resurser och insatser leds och det är dit allmänheten i nöd också ringer för hjälp.
Avstånd upp till 80 mil
Det som idag är 21 länskommunikationscentraler ska om två år bli sju regioncentraler och i Norrland placeras den i Umeå. Därifrån ska polisens resurser i fyra län dirigeras med avstånd upp till 80 mil.
Det finns en utbredd skepsis bland polisen bland inför det nya. Polisfacket och enskilda poliser är främst kritiska till att lokalkännedom och erfarenhet kommer att gå förlorad.
130 års erfarenhet
Mats Rasmusson är vakthavande befäl i Sundsvall och när vi intervjuar honom basar han över en vaktstyrka på LKC med 130 års erfarenhet. I framtiden stängs LKC när arbetsuppgifterna flyttas till regioncentralen i Umeå. Allmänheten i nöd kommer i framtiden att komma i kontakt med poliser och larmoperatörer som är placerade betydligt längre bort.
– Den erfarenhet och kännedom om länet som finns samlad i dom tjänsteåren går inte att ersätta. Polisen ska utbilda ny personal till den nya centralen i Umeå men det kommer inte att räcka för att ersätta den lokalkunskap som finns hos dagens personal, säger han.
– Det jag befarar är att allmänheten kommer att hamna i kläm och det är inte en rimlig konsekvens av omorganisationen, säger Rasmusson.
Närhet och lokalkännedom
Från polisfackets sida välkomnar men intentionerna att skapa en polisorganisation som är synligare och närmare medborgarna. Däremot är man skeptisk till nedläggningen av länskommunikationscentralerna.
– Det är viktigt att vi kan bemöta allmänheten på ett initierat och kunnigt sätt och dit hör kunskapen om lokala förhållande. Vart Storgatan på en ort ligger någonstans är viktig kunskap som riskerar att gå förlorad i centraliseringen av länskommunikationscentralerna, säger Johan Dyrander, polisförbundet Västernorrland.