Vattnet är kristallklart, Faxälven sista orörda strömmar slingrar sig genom Meåforsens naturreservat. Älven har varit reglerad sedan 50-talet men på senare tid har något hänt med vattenflödet som kan gå upp och ned flera gånger under samma dag. Thommy Edlund som bor vid Faxälven i Helgum kan vittna om de hastiga förändringarna i älven.
– Det händer flera gånger per dag ibland, berättar han och förklarar att det åtminstone kan variera en meter.
Kraftbolaget bekräftar bilden
Det är kraftbolaget Uniper, för detta e.on som reglerar älvsträckan och de bekräftar bilden.
– Det har skett en kraftig utbyggnad av vindkraft i landet de senaste åren och i och med att det kommer in mera vindkraft som är en okontrollerbar produktionskälla så ökar behovet av reglerkraft, säger Jonas Andrén som är kommuniktaionschef på Uniper.
Jonas Andrén menar att när det inte blåser så måste man köra mera vatten genom turbinerna i kraftverken.
– Det kan handla om att köra mera fart i turbinerna och det kan handla om att dra ned de dagar det blåser mycket, förklarar han.
Påverkar naturen
Samtidigt misstänker organisationerna Naturskyddsföreningen och Älvräddarna att korttidsregleringen påverkat naturen i och kring älven, mitt i naturreservatet.
– Ja, alla indikationer tyder på det, harrfisket har minskat och fågellivet har störts i utloppet till Helgumssjön, hävdar Christer Borg, ordförande både i Älvräddarna och Naturskyddsföreningens sektion Höga Kusten-Ådalarna.
Viss miljöpåverkan
På Uniper menar man att det inte alltid går att ta hänsyn till naturvärden.
– Det finns ett behov och det är så här vi har valt att tillgodose det och det innebär, som vid all typ av elproduktion, en viss miljöpåverkan, konstaterar Jonas Andrén.
Länsstyrelsen i Västernorrland har ställt frågor om regleringen till kraftbolaget och meddelar att man för närvarande inte har för avsikt att utreda frågan vidare eftersom regleringen sker inom ramen för vattendomen.
– Om så är fallet är det nog läge att titta på en omprövning av de villkoren helt enkelt, säger Christer Borg men får inte oväntat mothugg från Uniper.
– Det är svårt att säga vad en sån översyn skulle leda till, jag kan bara konstatera att jag snarare ser ett ökat regleringsbehov i framtiden, säger Jonas Andrén som inte utesluter fler korttidsregleringar.
– Det är inte en omöjlig utveckling, menar han.