Risken vid nedläggning: Ambulansbrist

Uppdaterad
Publicerad

Kommer det att finnas ambulanser så det räcker till de mest akuta transporter? Den farhågan väcks när landstinget står inför beslutet att lägga ner akutkirurgin i Sollefteå.

Förslaget att lägga ned akutkirurgin ska behandlas av politikerna i hälso och sjukvårdsnämnden på tisdag och bland de utredningar som gjorts finns en riskanalys som SVT tagit del av.

Ambulanser upptagna på annat håll

De största risken är ambulansbrist när människor blir hastigt, och allvarligt sjuka. Det finns en uppenbar risk att ambulanserna är upptagna med andra, mindre akuta transporter när larmet om en stroke, en hjärtinfarkt eller brott på kroppspulsådern kommer. Den här ”undanträngningseffekten” som den kallas i utredningen, att ambulanserna är ute på andra uppdrag när de mest akuta larmen kommer har bedömts som allvarligast i riskanalysen. Den bedöms som en 12:a på en tolvgradig skala.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Den här risken förstärks av det faktum att transportbehoven generellt kommer att öka. Sollefteåpatienter som söker akut sjukvård ska först bedömas i ambulanserna. Krävs kirurgi kommer transporten att gå direkt till Sundsvall och totalt räknar landstinget med nio dagliga transporter till Sundsvall av patienter som idag får vård i Sollefteå. Eftersom det rör sig om långa transporter från Sollefteå, Ramsele, Junsele blir ambulanstransporterna också tidsödande.

Finns ingen patentlösning

Patienter som söker vård direkt på sjukhuset kommer att bedömas på plats och få enklare vårdinsatser gjorda, men krävs inläggning flyttas patienten till Sundsvall. Det ska finnas inläggningsmöjligheter i Sollefteå men bara för patienter i planerad dagkirurgi.

Primärvården har också pekat på ambulansbrist som ett bekymmer och att det kan fördröja den tid som går innan patienten kommer i behandling.

Någon patentmedicin för att lösa ambulansfrågan finns inte. De åtgärder som föreslås är att landstinget utreder ambulansverksamheten och rustar den för att kunna hantera fler plötsliga akuttransporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet