Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-årige Primo och 12-åriga Hilda fick ett tufft besked när mamma Emilia berättade vad som hänt. Utgången efter Andreas hjärtstopp var oviss men det var ett faktum som behövde hanteras i familjen. Här berättar Emilia hur de gjorde. Foto: Anna Beijron/SVT

Så hanterade familjen Romboni i Sundsvall traumat – Andreas drabbades av plötsligt hjärtstopp i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Hur berättar man för barnen att en förälder plötsligt hamnat på sjukhus och får intensivvård? För familjen Romboni i Sundsvall förändrades livet på ett ögonblick när tvåbarnspappan Andreas fick plötsligt hjärtstopp i september i fjol.

Barnen Primo och Hilda, 15 respektive 12 år, sov borta den här natten och var inte hemma på morgonen när Andreas hjärta stannade.

Mamma Emilia lyckades ge hjärt- och lungräddning i tolv minuter innan ambulansen kom.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Det var bara en tidsfråga innan barnen skulle få veta vad som hänt. Men hur och när berättar man? Och vilket råd gav läkarna kring barnen?

Öppen dialog med barnen

– De är inte lika oroliga som vi är. De har nog haft lättare att anpassa sig och återgå till det normala, säger Emilia Romboni om tiden efteråt.

I dag är 48-årige Andreas nästan helt återställd och har snart fått ta bort alla mediciner han behövde efter hjärtstoppet.

– Jag är i bättre fysisk form i dag än jag var innan hjärtstoppet, säger Andreas.

I videon hör du mamma Emilia berätta hur de hanterade det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Mer i ämnet