Jonas Vållberg är sedan några år tillbaka beviljad boendestöd av Sundsvalls kommun. Något som är viktigt för att han ska klara av vardagen.
Innan årsskiftet betalade han 585 kronor för att få hjälp med städning, matlagning och för att kunna ta sig utanför dörren. Den summan har nu höjts till 930 kronor, alltså nästan en fördubbling.
Jonas har nu valt att säga upp stödet eftersom han helt enkelt inte har råd.
– Jag har varit utan pengar i en vecka ibland, trots att jag inte gjort något speciellt, bara köpt mat och så. Och så kunde det alltså vara när jag hade en räkning på 585 kronor. Det räckte alltså inte då heller. Och jag är inte slarvig med pengar eller nåt, men det räckte inte. Så när de höjde till 930 kronor fanns det inget att göra. Då var jag tvungen att säga ifrån mig de här timmarna jag har tre gånger i veckan, säger Jonas Vållberg.
Ändringen gäller taxorna för hemtjänst, särskilt boende och boendestöd. Trots ett kostnadstak på 1780 kronor samt hänsynstagande till den enskildes betalningsförmåga, innebär förändringen en rejäl kostnadsökning för vissa.
Rättvisare enligt kommunen
– Jämför vi lite kort med hur det var tidigare så hade man då olika avgiftsnivåer. Då kunde man få betala lika mycket om man hade en timmes hjälp som 25 timmars hjälp. Det här uppfattades som väldigt orättvist och det var krångligt att beskriva vad det kostade för kunderna. Så från och med den första januari har vi infört ett system där den enskilde betalar för den verkliga tiden, säger Åke Zetterberg, ekonomichef på Socialtjänsten.
Kommunen anser att det nya betalningssystemet är rättvisare än det gamla. Just eftersom alla nu betalar lika mycket per utförd timme. Men många som har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop tidigare, ska nu betala ännu mer för sitt boendestöd. Det har fått sina konsekvenser och många känner sig helt enkelt hjälplösa.
Kramfors och Sundsvalls kommun är de enda kommunerna i Västernorrland som tar betalt för boendestöd. Stödet gäller för personer med psykisk ohälsa och som bor i egen bostad. Boendestödjarnas uppdrag utgår från kundens behov och kan handla om allt från städ- och matlagningshjälp, till hjälp att bryta social isolering, genom till exempel promenader.