Thorbjörn Fälldin fyller 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Länets mest inflytelserika politiker heter Thorbjörn Fälldin. Tre gånger var han statsminister och han yttrade de historiska orden ”Håll gränsen” när U137 stod på grund i Gåsefjärden. På söndag fyller Thorbjörn Fälldin 90 år.

Thorbjörn Fälldin föddes 1926 i Högsjö socken i Ångermanland. Han växte upp på gården i Ramvik som senare blev hans hem. Här fanns också det som kallades Sveriges mest kända kök under sjuttio och åttiotalen. En som ofta suttit i detta kök och politiskt följt i Torbjörn Fälldins spår ända in i riksdagen är Emil Källström från Örnsköldsvik.

– Jag brukar stanna och fika någon gång i halvåret. Då pratar vi om allt möjligt. Det som hände förr i politiken och det som är nu. Det dagliga. Modo Hockey och väder och vind och jordbruk, berättar han.

Debatter mot Palme

1971 blev Thorbjörn Fälldin ordförande för centerpartiet och därmed också den borgerliga sidans statsministerkandidat då partiet var störst i det borgerliga blocket.

Valet 1976 stod egentligen mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. Deras två timmar långa TV-sända debatt från Scandinavium i Göteborg kan ha avgjort valresultatet. På en punkt var Thorbjörn Fälldin fullständigt glasklar. På en presskonferens säger han med stadig blick mot reportern:

– Vi deltar inte i någon regering som börjar bygga något nytt kärnkraftverk. Vi deltar inte i någon regering som laddar ett nytt aggregat.

Och stödet blev massivt för Thorbjörn Fälldin även han fick anledning att ångra just de orden. För första gången på 44 år bildades en borgerlig regering i Sverige. Redan i regeringsförhandlingarna med folkpartiets Per Ahlmark och moderaternas Gösta Boman fick Fälldin ge sig och Barsebäck 2 laddades.

Kärnkraften i fokus

Två år sedan sprack regeringen och Thorbjörn Fälldin avgick.

Även inför valet 1979 var kärnkraften i fokus. Harrisburgreaktorn hade havererat i USA samma år och i Sverige utlystes en folkomröstning i frågan till året därpå. Thorbjörn Fälldin blev återigen statsminister. Nu i den trepartiregering som bildades tillsammans med moderaterna och folkpartiet. Det blev en turbulent tid politiskt men den 27 oktober 1981 sattes statsministerrollen på prov som aldrig någonsin tidigare.

– Hade han kommit från Stockholm, hade han tillhört ett annat parti, är jag helt övertygad om att det om den här händelsen hade skrivits, filmatiserats och gjorts så mycket mer om insatsen som Thorbjörn genomförde, säger Emil Källström.

”Håll gränsen”

U137 eller  S-363 som den sovjetiska benämningen löd hade sannolikt kärnvapen ombord och oron var dessutom stor för att ett fritagningsförsök skulle genomföras. Det var allvar och överbefälhavaren Lennart Ljung vände sig till statsministern. I ett gammalt inslag från Mittnytt berättar Thorbjörn Fälldin om samtalet:

– Befälhavaren sa, ”Nu vill jag berätta för dig att vi har på radar sett hur två fartyg närmar sig Karlskrona. Har du något att tillägga?” Jag kände mig fruktansvärt ensam och hade inte tid att vare sig prata med de andra partiledarna eller någon annan i regeringen utan jag sa bara: ”Håll gränsen”.

1982 förlorade de borgerliga och tre år senare var centerns stöd halverat till 12 procent och Thorbjörn Fälldin fick gå. Men det hade den gamle statsministern egentligen inget problem med. Han hade aldrig lagt ned gården hemma i Ramvik utan pendlat till Stockholm och statsministeruppdragen parallellt med jordbruket.

Mittuniversitetet

Thorbjörn Fälldin återgick visserligen till sysslorna på gården men inte lämnade han politiken helt och hållet. Flera är de centerpartistiska ledare som sökt råd i köket i Ramvik genom åren. Utan Thorbjörns Fälldins insatser hade nog inte Mittuniversitetet funnits.

Därför blev det ju också riktigt dålig stämning blev det universitetet la ned i Härnösand och hedersdoktorshatten lämnade han därför tillbaka. Nittioårsdagen tillbringar Thorbjörn Fälldin i hemmet.

Thorbjörn Fälldin har avböjt intervjuer inför firandet som blir stillsamt och med sina allra närmaste.

– Han var en ledare som visade sig vara som bäst när det gällde som mest. En stor politiker som jag beundrar mycket, säger Emil Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.