Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt lockande” – i videon berättar Vincent Gyllenmyr varför han reser hela vägen från Stockholm för att konfirmera sig. Foto: SVT

Vincent reser från Stockholm till Sundsvall för fotbollskonfirmation

Publicerad

Svenska kyrkan i Sundsvall slår tillsammans med GIF Sundsvall ihop fotbollsträningar och konfirmation genom att erbjuda möjligheten till en så kallad ”fotbollskonfirmation”

– Jag åker ganska långt för att komma hit, det var något jag ville ha med i min konfirmation, säger konfirmanden Vincent Gyllenmyr.

Instagram, tågluff och fotboll.

Det är några av de olika temakonfirmationerna som Svenska kyrkan i Härnösands stift erbjuder. I takt med att Svenska kyrkan tappar medlemmar minskar även antalet konfirmander, vilket har lett till nya upplägg för att locka unga.

Sundsvalls församling och GIF Sundsvall anordnar nu för andra året i rad en fotbollskonfirmation där idrottsintresserade ungdomar kan konfirmera sig, och samtidigt få möjlighet att spela fotboll.

En av de som lockades av konceptet var Vincent Gyllenmyr från Stockholm, och varje konfirmationstillfälle reser han till Sundsvall för att delta.

– Fotboll är mitt största intresse så det är kul att kunna kombinera det med konfirmationen, säger han.

Lyckad kombination

Fotbollskonfirmationen drog igång i december och konfirmationsträffarna ligger i anslutning till lovdagar som sport- och påsklov. Närmare konfirmationen i sommar planeras en resa till Stockholm, samt en veckas läger på hemmaplan. Konfirmanderna träffas i ett dygn åt gången och fotbollsträningen följs av mässor.

– Alla verkar ha ett stort intresse för fotboll men också för att lära sig om kristendomen som religion, så det går hand i hand, säger Vincent Gyllenmyr.

I klippet hänger vi med Vincent på en av fotbollsträningarna.

HUR MÅNGA 15-ÅRINGAR KONFIRMERAS?

Andel konfirmerade av samtliga 15-åringar:

HÄRNÖSANDS STIFT

2019: 28,3%

2020: 21,6%

2021: 24,4%

2022: 22,8%

2023: 21,8%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.