Asylboendet Signalisten i Västerås. Foto: SVT

Asylboenden i Västerås stängs

Uppdaterad
Publicerad

Under februari till maj ska Migrationsverket avveckla 183 boenden runt om i Sverige. I Västmanland kommer myndigheten närmast stänga sina två asylboenden i Västerås. Flygskytten som har 111 boende, och Signalisten med 312 boende, slås igen i februari.

Antalet asylsökande har minskat kraftigt sedan hösten 2015. Med anledning av det har behovet av asylboenden minskat och därför avvecklar nu Migrationsverket många boenden runt om i landet.

– Vi fortsätter att avveckla boendeplatser under våren. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har eftersom vi annars skulle få betala för tomma platser, säger Kenneth Karlsson, som är chef för boendeplanering vid Migrationsverket, på myndighetens hemsida.

De är även Migrationsverket som ansvarar för att ordna nya bostäder åt de asylsökande. När det går erbjuds personer ett boende i närområdet, i andra hand till andra orter i landet. Det kan handla dels om lägenheter som myndigheten själv förfogar över, och dels asylboenden i andra delar av landet.

– Vi strävar efter att erbjuda boenden med självhushåll så långt det går, säger Kenneth Karlsson.

Stängs under februari

I Västerås har Migrationsverket valt att slå igen Signalisten, som har 312 boende, och Flygskytten med 111 boende under februari.

Migrationsverkets tidigare erfarenheter visar att ungefär 30 procent av de boende på asylanläggningar väljer att flytta till eget boende istället för att flyttas till en annan del av landet. Detta innebär ofta att de flyttar in hos släkt och vänner.

Kommunen arbetar nu med att se vilka verksamheter som berörs och förbereder dem på flytten, exempelvis berörs skolor där asylsökande elever studerar.

Avvecklingsplaner i Västmanland

Västerås

Flygskytten v. 6 och Signalisten v. 7.

Surahammar

Attendo ABT Surahammar stänger v. 14 (50 platser).

Köping

Kungs Karlsgården stänger v. 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.