Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna i världen, och av de runt 450 kvinnor som drabbas varje år i Sverige avlider närmare 200 av dem.
Många avstår
Trots det är det endast 43 procent av Västmanlands kvinnor som kommer när de kallas till cellprovet, även kallat Cytologiprov eller HPV-prov, som kan upptäcka sjukdomen.
– Jag tror att de har lite olika orsaker, kanske man tycker att det är rätt obekvämt att lägga sig i stolen. Sen kanske man tror att livmoderhalscancer ger symptom och i stället söker när det blir problem, förklarar barnmorsakan Hanna Lostelius.
Vill att fler kvinnor ska ta prov
Hon och de andra Västmanländska barnorskorna jobbar den här veckan, den nationella Cellprovsveckan, med att informera och få fler kvinnor att att faktiskt ta sina prov vart tredje år.
– Vi vill ju att fler kvinnorna ska ta sina cellprov, så att de minimerar risken att få livmoderhalscancer.
Alla mellan 23 och 65 kallas
Alla kvinnor mellan 23 och 65 år kallas vart tredje år till gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka och förebygga insjuknandet i livmoderhalscancer
Varför är det viktigt att man tar sin cellprov?
– För att om man hittar något så hittar man det i ett tidigt stadium så att man kan behandla och bli helt frisk.
Mest dödliga formen
Livmoderhalscancer är inte bara den vanligaste formen utan även den mest dödliga. men sedan man införde cellproven i Sverige har insjuknandet sjunkit med runt 60 procent.
Man upptäcker cancern
Provet innebär att man tar cellprover på livmoderstappen och sedan undersöker om det förekommer cellförändringar på dessa. Men att upptäcka en cellförändring är inget ovanligt, de flesta är mindre och helt ofarliga, men det finns även mer allvarliga former.
– Finessen med provet är att man hittar förstadier av cancern och det är lättare att behandla, berättar Ylva-Li Lindahl, samordnande barnmorska för mödrahälsovården i Västmanland.
Tio procent har aldrig gått på kontroll
Hon berättar vidare att så mycket som tio procent av alla kvinnor aldrig deltar i testerna.
– Och dessa tio procent som aldrig gått på kontrollen står för 80 procent av insjuknandet av den avancerade cancern, så då ser man ju vikten av att ta sitt prov! konstaterar Ylva-Li Lindahl.
Informerar på Vårruset
Vid Vårruset som går av stapeln under tisdagskvällen i Västerås kommer barnmorskor att närvara och informera och kampanja för att fler ska gå och ta sina cellprover, vart tredje år.
ven barnmorskemottagningar runt om i länet kommer ha fokus på vikten av att testa sig för livmoderhalscancer denna vecka.
Cancer i livmodern
Cellprovet kallas även Cytologiprov eller HPV-prov.
Cellprovet tas från den nedersta delen av livmoderhalsen och undersöks sen för cellförändringar.
Att ha cellförändringar är inget ovanligt, och de flesta lättare förändringar läker av sig själv.
Det finns två typer: livmoderhalscancer och livmodercancer. Livmodercancer kan opereras, men livmoderhalscancer är allvarligare då spridningsrisken är större.
För att göra cellprov vänder man sig till den vårdcentral man är listad på.
Källa: Vårdguiden