Malin och Sofie ska föda barn under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Malin Siljebäck och Sofie Lundberg närmar sig sina förlossningsdagar ser de hur kurvan över antalet smittade i covid-19 stiger.

– Det kommer inte att bli som man föreställde sig, säger Malin Siljebäck som skulle ha fött sin bebis 1 april men nu gått över tiden.

Andragångsföderskan Sofie Lundberg har känt sig trygg fram tills coronapandemin började spridas i Sverige. 

– Jag önskar att jag kunde föda nu när det än så länge inte är alltför många coronafall på sjukhuset, men jag har ju fyra veckor kvar och har ingen aning om hur läget ser ut då, säger hon.

Coronaviruset i Västmanland

Sedan mars, då de nya reglerna infördes på förlossningen, har de följt regionens hemsida och letat efter information på olika grupper för gravida på sociala medier.

– Informationen har ju inte direkt kommit till en, men vi har tagit reda på vad som gäller ändå, säger Malin Siljebäck.

Bådas största rädsla är att de ska bli tvungna att föda ensamma, något som i nuläget inte är aktuellt. Den gravida får enligt regionens nya regler ha med sig en anhörig under den aktiva förlossningen förutsatt att den anhörige inte har några förkylningssymptom. Skulle någon av Malins eller Sofies partners bli sjuka har de flera reserver som står på kö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet