• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Snart kommer DO:s besked om separata badtider

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Nyheter Västmanland tidigare har berättat utreder Diskrimineringsombudsmannen (DO) just nu om separata badtider är lagligt.

Förutsättningarna för separata tjejkvällar på badhus kan komma att förändras. Just nu utreder Diskrimineringsombudsmannen om könsuppdelade badtider är förenligt med diskrimineringslagen.

– Vi har bedömt att det var angeläget att titta på den här frågan, för den har blivit mer aktuell, säger Linnea Sigeman, jurist och utredare på DO.

Könsseparation i simhallar

Kan vara berättigat

I Västerås har kommunalrådet Amanda Agestav (KD) kritiserat Lögarängsbadets tjejkvällar eftersom hon anser att de cementerar en ojämställd syn på kvinnor.

Ett antal anmälningar hade kommit in mot olika badhus bland annat i Malmö och Stockholm. DO bestämde i våras att det var det var en aktuell fråga och valde att starta utredningar i Malmö och Stockholm. Utredningen beräknas vara klar inom kort.

Foto: Unn Tiba

– I diskrimineringslaget finns ett förbud mot diskriminering på grund av kön och det gäller vid tillhandahållande av varor och tjänster. Det finns också en undantagsbestämmelse som säger att man kan behandla män och kvinnor olika om det finns ett berättigat syfte. Och det är det som vi tittar på, säger Linnea Sigeman.

Läs mer: Forskaren: Kränker kvinnors rättigheter

Kan bli vägledande

Man hoppas att de beslut som tas i Malmö och Stockholm också kan bli vägledande för badhus i resten av landet.

– Våra tillsynsbeslut är inte rättsligt bindande. Men förhoppningen är att andra kommuner kan ha nytta av dem för att själva göra bedömningar om deras agerande är förenligt med diskrimineringslagen eller inte, säger Linnea Sigeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet