Forskarfredag lockade elever

Publicerad

I dag var det Forskarfredag i Västerås. Det var olika forskare från Mälardalens Högskola som presenterade sina arbeten för allmänheten.

– Det är spännande, jag ser ganska många tekniker som jag inte har tänkt på att de finns tidigare, säger Jakob Törnberg Zeinetz

Snabbt lokalisera stroke

En av forskarna som fanns på plats var Magnus Otterskog, lektor i elektroteknik. Han har hittat ett sätt att snabbt skilja på blödande stroke och proppstroke, för att ambulanspersonal snabbt ska kunna sätta in rätt medicin. Han tyckte att eleverna förstod hans presentation ganska bra.

– De förstår inte nödvändigtvis grundtekniken bakom men tillämpningen förstår de. De flesta kan relatera till stroke som sjukdom, säger Magnus Otterskog.

Kyla ner läsken själv

Eleverna fick bland annat möjlighet att själva kyla ner en läskburk genom att generera energi via en cykel. De fick också höra vad forskarna tror om varför ungdomar dricker mindre alkohol i dag och hur könsstereotypa bilder av män och kvinnor ser ut.

– Det är intressant, man lär sig nytt, säger Simon Öberg som tycker att han har lärt sig mycket om vad en forskare sysslar med.

Gör skillnad för människor

Förutom att få mer koll på vad en forskare gör så ska Forskarfredag också locka fler ungdomar att själva vilja bli forskare.

– Jag tycker att det är toppen. Dels ökar det intresset men också medvetenheten om vad en forskare gör. Vi sitter inte bara i ett grått labb och gör något som ingen förstår sig på. Utan det är någonting som ska skillnad för människor, säger Magnus Otterskog, lektor i elektroteknik.

Eleven Jakob Törnberg Zeinetz säger att han är mest intresserad av forskning kring dataspel och skulle kunna tänka sig att bli forskare.

–Ja, jag blir riktigt motiverad att kanske göra det i framtiden, när jag ser alla studier som görs, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.