Kommittén har sedan juli förra året arbetat med förslaget att län och landsting ska försvinna och att Sverige i stället ska delas upp i större regioner. Och under onsdagen presenterade de sitt förslag.
– Vi har alltså i dag presenterat ett diskussionsunderlag i form av en kartbild för vår samrådsgrupp, sa Barbro Holmberg, ordförande för indelningskommittén, inledande under presskonferensen.
Många spekulationer
Vart Västmanland kommer att höra i framtiden har det funnits många spekulationer kring.
Förslag på mindre regioner med till exempel Uppsala, Sörmland eller Örebro har nämnts i många sammanhang.
– Vi skulle helst se Uppsala, Sörmland och Västmland. Där är vi totalt eniga, alla partier, i det här länet, säger Denise Norström (S), landstingsråd.
Föreslår större indelningar
Men de mindre regionerna fanns inte på kartan vid presentationen i dag.
Det förslag som däremot lades fram innebär sex storregioner, där Västmanland kommer tillhöra en Svealandsregion tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Sörmland, Örebro.
– Samverkanstrådarna går kors och tvärs i den här regionen och det finns ett tätt samarbete i väldigt många frågor, sa Barbro Holmberg, indelningskommitténs ordförande, under dagens presskonferens.
Den tilltänkta regionen har idag 1,7 miljoner invånare och beräknas enligt utredningen ha 2,1 miljoner invånare år 2050. Totalt innefattar området 64 kommuner.
Många funktioner påverkas
Det man vill åstadkomma med en nationell uppdelning är ett mer effektivt och väloljat samhälle där funktioner som hälso- och sjukvård är synkroniserade på ett större plan, i stället för som nu då landstingen hanterar det.
Även kollektivtrafiken räknar man med ska påverkas av uppdelningen.
Detta händer framöver
Kommittén beräknas avsluta sitt arbete i slutet av augusti 2017 och presenterar då ett slutförslag.
De nya storregionerna kan bli verklighet 2019-2022.