• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Amanda Agestav, Kristdemokrat och kommunalråd i Västerås. Foto: SVT

Kommunalrådet kritiskt – ”diskriminerande”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Agestav (KD), kommunalråd i Västerås, anser att könsseparata badtider cementerar en ojämställd syn på kvinnor.

Tidigare i höstas gick Amanda Agestav ut och kritiserade Lögarängsbadets tjejkvällar i en debattartikel i VLT. Hon var upprörd över att man separerade på män och kvinnor en kväll i månaden. Hon menar att det skulle vara okej om en förening hyrde badhuset, eller om det skedde i en privat pool. Men det är inte okej i ett offentligt finansierat badhus.

– Alla bör vara välkomna de tider badhuset har öppet. Det är en jämställdhetsfråga, då ska ingen behöva bli diskriminerad.

Könsseparation i simhallar

Argumenten håller inte

Från badhusets håll menar man att det också är en jämställdhetsfråga att alla får möjlighet att lära sig simma, på sina villkor. De vill motverka de ökande antalen drunkningstillbuden i Sverige. Men det argumentet håller inte, menar Amanda Agestav.

Läs mer: Kvinnotider på badhus kan försvinna

– Det handlar ju också om att man cementerar en syn på kvinnan som jag inte tycker är okej. Det finns en hederskultur som har kommit in i vårt land. Jag kan förstå att man vill göra det lättillgängligt. Men det här bidrar till att vissa kvinnor inte får gå till badhuset de tider det är öppet för alla, utan tvingas anpassa sig till just de här tiderna. Det blir ett problem i längden.

Vill ha jämställdhet

Hur ser du på till exempel tjejkvällar på fritidsgårdar, som är offentligt finansierade?

– Jag är i grunden för ett öppet samhälle där vi inte delar upp människor på grund av kön. Att ha kill- och tjejgrupper när man är tonåring kan vara värdefullt för att prata om svåra frågor. Men det går att lösa utan att man stänger fritidsgården helt för det andra könet.

Hon säger att hon inte vill ha ett samhälle där man delar upp män och kvinnor i det offentliga.

– Hur skulle det se ut om vi skulle ha bara kvinnokvällar på biblioteken. Eller kvinnobussar? Ett sådant samhälle vill inte jag ha. Jag vill ha ett samhälle där alla är lika och vi har en jämställdhet värd namnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet