Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Sabina Larsson och kökspersonalen lagar skolmat utan vatten på Skallbergsskolan i Västerås.

Krisövning på Västerås skolor – så lagar skolköket mat utan vatten

Publicerad

Under veckan har många skolbarn i Västerås att fått smaka speciella krismenyer. Skolköken i kommunen har deltagit i en krisövning och provat att laga skolmat en dag utan att använda vatten.

I år deltog skolköken i Västerås för första gången i den nationella krisberedskapsveckan, som samordnades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Totalt har 78 skol- och förskolekök i Västerås antagit utmaningen och lagat mat helt utan vatten under en dag.

Skolköken övade på ett påhittat scenario där ett vattenavbrott hade inträffat. Syftet var att skolköken skulle få öva på att hantera kriser som kan uppstå.

Ska kunna laga skolmat utan el och vatten

Skolköken i Västerås har sedan tidigare ett uppdrag att ha varor hemma för att kunna laga mat i två dagar utan både vatten och el, men den här veckan var första gången de övade skarpt.

– Barnen har varit jättenyfikna och frågat ”vad blir det för mat, vad blir det för mat?”, säger Sabina Larsson, köksmästare på Skallbergsskolan.

Klicka på videon för att se hur kökspersonalen lagar mat utan vatten på Skallbergsskolan i Västerås.

Nationell krisberedskapsvecka

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och genomförs alltid vecka 39.

I år är temat mat.

I Västmanland deltar förutom Västerås stad också Sala, Norberg och Skinnskatteberg kommuner med aktiviteter på krisberedskapsveckan, enligt Länsstyrelsen i Västmanland.  De flesta frivilliga försvarsorganisationer deltar också, samt andra delar av civilsamhället och ett antal företag.

Källa: MSB, Länsstyrelsen i Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.