Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till sjukhuset i Sala där verksamhetschefen och överläkaren visar de nyrenoverade operationssalarna. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Ny avdelning på sjukhuset i Sala ska operera 30 knän och höfter i veckan: ”Vill inte bli en fabrik”

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny operationsverksamhet har startat på sjukhuset i Sala. Målet är korta vårdköerna och täcka hela länets behov av höft- och knäledsproteser.

Totalt har regionen investerat 25 miljoner kronor i verksamheten. Genom att behandla fler i Västmanland och köpa mindre vård från andra hoppas man på att minska både köerna och kostnaderna.

– Målet är att alla invånare i Västmanland ska få sin operation inom rimlig tid. Når vi det så är vi öppna för att ta emot utomläns patienter också, säger biträdande verksamhetschef Saha Novljanin.

Målet: 32 operationer per vecka

I den nya enheten återfinns hela vårdkedjan – från diagnos, via operation till återbesök. Tanken är att det ska bli tryggare för patienten.

Sammanlagt arbetar cirka 50 personer på enheten och operationerna utförs dagtid, måndag till torsdag.

– Vi vill inte bli en fabrik. Det är fortfarande människor och vi pratar om. Men kvaliteten kommer också bli mycket bättre. Vi kan ta hand om patienterna på ett bättre sätt i dag än vad vi gjorde för några månader sedan, säger överläkaren Thomas Ekblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.