Nya idrottshallar handikappanpassas

Publicerad

De idrottshallar som planeras byggas i länet ska handikappanpassas bättre än många befintliga. Nya Lögarängsbadet i Västerås kan exempelvis bli föredömligt vad gäller tillgänglighet.

Vid planeringen av Nya Lögarängsbadet i Västerås har man haft mycket fokus på anpassning för funktionshindrade.

– Man har haft mycket möten med lokala handikapprörelser under projektets gång, säger Pelle Forsberg, funktionhindersamordnare i Västerås stad.

I den nya anläggningen finns det lyftplan till alla bassänger som ska hjälpa funktionsnedsatta ner i vattnet. Det kommer också finnas taktila ledstråk i kontrasterande ljushet både inomhus och utomhus. Det kommer finnas ett flertal handikappanpassade parkeringsplatser och toaletter, en kassadisk med lägre del som passar personer i rullstol, och hörslingor vid flera utrymmen.

Äldre anläggningar bristfälliga

I många av de äldre idrottsanläggningar som finns i länet är tillgängligheten bristfällig, enligt Pelle Forsberg. Igår rapporterade SVT Nyheter Västmanland om Johannes Ruutikainen, som inte kunde ta sig ut på isen i idrottshallen i Fagersta.

– Jag blev jätteledsen. Det var pinsamt, sa han om händelsen.

Den här typen av incidenter tror Pelle Forsberg inte är ovanlig.

– Jag tror att det förekommer jämt, tyvärr. I skolor där det sker olika idrottsaktiviteter till exempel. Om man sitter i rullstol så möts man nog ofta av sådant. Medvetenheten ökar, men det händer fortfarande, säger han.

Köping och Sala bygger nytt

Men i planeringen av nya idrottsanläggningar får tillgängligheten alltså en stor roll. Både i Köping och i Sala planerar man också byggen av nya idrottshallar. I Köping ska man anlita en konsult som tittar särskilt på tillgängligheten, och i Sala ska kommunens handikappråd vara delaktigt i planeringen.

Pelle Forsberg menar att alla kommuner ska ha anläggningar som är anpassade för funktionshindrade.

– Om man bor i Fagersta ska man inte behöva åka till Västerås för att gå på ishall. Det måste alla kommuner ordna på hemmaplan. Och det är lagstiftning som säger det, så man kan inte argumentera emot det och säga att man inte har råd, säger han.

”Ska få komma in genom samma entré som andra”

Det Pelle Forsberg menar är viktigast när man planerar byggen av den här typen är att det inte ska bli någon separat särlösning för den som är funktionshindrad.

– Jag tycker att om man exempelvis sitter i rullstol så ska man få komma in genom samma entré som alla andra. Det är en form av värdighet och mänsklighet, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.