Nytt bidrag till rovdjursväst

Uppdaterad
Publicerad

Hundägare i Västmanland kan nu få bidrag till att köpa skyddsväst till hunden, som ska skydda mot rovdjursangrepp. Men än så länge gäller det bara aktiva jakthundar.

Det blir allt vanligare att länsstyrelserna, framförallt i rovdjurstäta län, börjar bevilja bidrag för skyddsväst mot rovdjur för hundar.

Från mitten av oktober gör Västmanland det, andra är Västra Götaland, Värmland, Örebro och Dalarna. Dessutom är det på tal i flera län.

”Fruktansvärd tragedi”

Det här trots att rovdjursangrepp på hund är relativt ovanligt.

– För en enskild hundägare är det fruktansvärd tragedi att se sin hund bli tagen av ett rovdjur, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Bara för jakthundar

Varför inte till andra hundägare som rör sig mycket i skogen?

– Det här är ju någonting nytt. Och i det här första skedet så koncentrerar vi oss på jägare som har många hundtimmar i skogen, sen kanske det kan leda till någonting mera längre fram.

Förebyggande arbete

Beslutet som av vissa uppfattas som något kontroversiellt är, poängterar länsstyrelsen, en del i ett större sammanhang. En del i myndighetens uppdrag och arbete med att förebygga viltskador som orsakas av ofredat vilt, alltså djur som det inte är jakt på.

– Vi använder ju förebyggande åtgärder i andra sammanhang också. Vi sätter ut skrämsel för fåglar vid gröda och rovdjursstängsel kring fårhagar till exempel, säger Sofia Sollenberg.

Piggar eller el

Bidrag kan beviljas med upp till 3000 kronor för två sorters västar. Sådana med piggar och tjocka lager som skyddar mot bett och sådana som avger elstötar för att hålla rovdjuret borta. I Västmanland räknar länsstyrelsen med att kunna ge bidrag till 35 – 40 västar per år.

– Vi vill att man ska bli tryggare när man när ute med sin hund i naturen, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.