Den lokala ryskortodoxa församlingen i Västerås har förnekat att de skulle tagit emot pengar från Moskva. Men i samband med att kyrkan invigdes i början av november avslöjades att det ryska, statliga atomkraftsföretaget Rosatom stått för större delen av kostnaderna. Moskvapatriarkatet berättade själva om finansieringen på sin sajt.
– De förnekar tills de erkänner, så är mönstret, säger Patrik Oskanen, säkerhetspolitisk debattör och rådgivare knuten till tankesmedjan Frivärld och tidigare SVT-medarbetare.
– Det är inget överraskande, det är så det går till. Det här är nästan som att göra lång näsa, om jag får uttrycka mig så.
Metropoliten Anton, som är utlandschef i den ryska Putinvänliga kyrkan, var med på invigningen av kyrkan i Västerås, och han tackade Rosatoms fond som varit huvudfinansiär för 35-miljonersbygget.
– Det här är en koordinerad aktivitet från högsta nivå i Moskva, säger Patrik Oksanen.
Det finns risker med kyrkor med så nära koppling till ryska staten, menar Patrik Oksanen. Det kan handla om både påverkan och informationsinsamling.
– Västerås har hög kompetens och industri inom energibranschen, med företag som Westinghouse och ABB, och det känns inte som en slump att det här 600 meter från Västerås flygplats.
I klippet berättar Patrik Oksanen mer om hur han ser på riskerna.
Vad betyder orden?
Moskvapatriarkatet är en benämning på ryskortodoxa kyrkan, också kallad Rysslands östortodoxa kyrka, som står nära Putinregimen.
Alla utom en av sveriges ryskortodoxa kyrkor tillhör Moskvapatriarkatet.
Metropolit är en titel som kan jämföras med den lutherska biskopen.