Foto: SVT, TT

Polischefen lovar mer närvaro på Bäckby

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens oroligheter på Bäckby utlovar polisområdeschefen i Västerås nu större polisiär närvaro framöver.

I torsdags sköt ungdomar raketer mot väktare på Bäckby och under fredagen stängde Bäckbyhuset sina verksamheter efter ytterligare incidenter. På måndagen öppnade Bäckbyhuset återigen och samtidigt hade verksamheterna ett krismöte tillsammans med representanter från kommunen och polisen.

– Vi har pratat ihop oss och är överens om att hur vi ska jobba tillsammans för att få till en tryggare miljö, säger säger Per Ågren, lokalpolisområdeschef i Västerås.

Polisområdeschef i Västerås Per Ågren Foto: SVT

”Större insats under 2017”

För polisens del utlovar han en större satsning på Bäckby framöver.

– Under 2017 kommer man se en större insats från polisen än vad man tidigare gjort på Bäckby. Jag skulle bli jättebesviken om vi inte kan leva upp till det fullt ut, säger Per Ågren.

Ett fåtal som skapar problem

Ågren menar att problemen som förekommit i Bäckbyhuset och i centrum framförallt kretsar kring ett handfull ungdomar som drar med sig en större grupp och skapar oro. Den oro som finns bland anställda och boende i området tar han på största allvar och menar att polisen nu kommer satsa ytterligare för att skapa trygghet.

– Vi kommer att sätta av en resurs som är tydligt avgränsad både geografiskt och numerärt som bara har den här arbetsuppgiften.

Långsiktig lösning

Även om polisen kommer att satsa mer på områden som Bäckby och Råby så kan bristen på poliser ändå göra att de tvingas till andra prioriteringar stundtals.

Per Ågren menar att oroligheterna som inträffat den senaste tiden inte kommer försvinna över en natt.

– Oroligheterna som förekommit under en längre tid är ett problem som har sin grund i en svag socioekonomisk situation. Det kommer att ta tid att lösa och alla verksamheter måste samarbeta i detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.