Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Att lära sig läsa och skriva som vuxen – följ med när SVT besöker SFI-klassen i Västerås. Foto: Gulistan Kavak

Så går det till när en analfabet lär sig läsa

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig läsa och skriva är en mänsklig rättighet – och också ett måste för att klara sig i samhället. Ändå finns ett stort antal vuxna analfabeter i Sverige.

– Varje månad får vi in 8-10 elever som är analfabeter, berättar Rita Sommarkrans, SFI-lärare i Västerås.

Vid den senaste undersökningen från Statistiska centralbyrån var omkring 780 000 personer mellan 16 och 65 år analfabeter i Sverige. När de nya siffrorna kommer i vinter, spår vissa att den kommer vara högre.

På SFI-undervisningen i Västerås möter läraren Rita Sommarkrans och kollegorna nya elever varje månad.

– Det viktiga är att de kommer till undervisningen så fort som möjligt när de kommit till Sverige, så vi kan börja jobba. Men det krävs mycket mer än att bara gå till SFI, berättar hon.

I videon svarar hon på tre korta frågor om hur det går till när en analfabet lär sig läsa och skriva.

Att vara analfabet kan lätt leda till ett utanförskap. Det blir svårt att få vardagen i Sverige att fungera, att betala räkningar, handla, ta till sig information eller boka läkartid. Det blir också svårt att söka och få ett jobb.

När SVT:s reporter besöker SFI-klassen finns det en blandning av elever – både de som saknar skolgång helt, men även de som har en högskoleutbildning från sitt hemland.

Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar Alizade knäckte läskoden i rekordfart

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kunde inte alfabetet men nu kan jag läsa och skriva” – fälj med när SVT träffar Akbar Alizade som går på SFI. Foto: Gulistan Kavak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.