Foto: TT/SVT

Dyr utrustning hindrar barn från att idrotta – här är lösningen

Uppdaterad
Publicerad

I flera av länets kommuner går det snart att låna sport- och fritidsutrustning gratis, något som ska göra idrott mer jämlik och öka folkhälsan. Sala är först ut med att öppna sin så kallade ”Fritidsbank”.

– Det känns ju jättebra. Det är roligt att kunna gå i täten med det här, säger Åke Lantz, fritidsutvecklare på Sala kommun

Åke Lantz, fritidsutvecklare Sala. Foto: SVT

.

Tanken är att brist på utrustning aldrig ska få hindra någon från att idrotta eller delta i andra fritidsaktiviteter.

– Det blir ju dyrare och dyrare för gemene man. Många familjer har flera barn, och då drar man sig kanske lite för att köpa till exempel skidor innan man vet om barnet ens är intersserat. Här kan man istället låna gratis och testa i fjorton dagar, säger Åke Lantz.

Som SVT Nyheter Västmanland tidigare har berättat började det med en idé om en gemensam sportoteksbuss i länet, men när den gick i stöpet samlade i stället länsidrottsförbundet kommunerna för att inspirera dem att öppna egna så kallade fritidsbanker – som bibliotek, fast med fritidsutrustning.

Flera kommuner visade intresse och nu är alltså Sala först ut med att slå upp portarna. Lokalerna är i stort sett klara, nu ska bara utrustningen till.

”Vi är många som har fullt med bråte”

– Jag är här för att lämna lite badmintonracket, säger Salabon Jonny Bertilsson, som plötsligt kliver in i lokalen när SVT är på besök.

Och det är precis så det är tänkt att det hela ska gå till. Personer som har begagnad utrustning hemma, som inte används, kan skänka den till Fritidsbanken som sen lånar ut.

Foto: SVT

– Jag tycker det är lysande. Det är nog många, precis som jag, som har alldeles fullt med gammalt bråte som ligger som inte används. Då kan man ju skicka in det här så kommer det till användning, säger Jonny Bertilsson.

Fler banker på gång

Förutom Sala har till exempel Arboga beslutat att starta, men de har ännu ingen lokal eller startdatum. Västerås är också på gång men ska först utreda lite till.

Foto: SVT

I Sala är verksamheten ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, som bland annat står för lokalhyran, och arbetsmarknadsenheten som ser till att personer i arbetsmarknadsåtgärder ska kunna få praktikplats där.

Förhoppningen är att få igång utlåningen till första advent.

Hur mycket pengar tjänar ni på det här?

– Inga alls. Alla lån är ju gratis och det finns inget vinstintresse. Bara vinsten, förhoppningsvis, med bättre hälsa i Sala, säger Åke Lantz, fritidsutvecklare på Sala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.