Över 90 procent, 820 av 900 barn i grundskoleålder, som kommit till Västerås den senaste fyraårsperioden går i kommunala skolor och det är några få skolor som tar emot de flesta. Hälften av eleverna, 446 barn, finns fördelade på endast sju skolor.
Friskolorna tar emot få
Av de 900 nyanlända grundskolebarnen har friskolorna tagit emot 80. Detta trots att mer än 25 procent av kommunens totala elevunderlag i grundskolan går i friskola. De två största skolorna, Fryxellska skolan och Internationella Engelska skolan, med tillsammans mer än 1500 elever har gemensamt tagit emot 4 nyanlända.
– Det är inte så att det är en ovilja, däremot har man en verklighet att ta ställning till – det är fullt, de har långa köer, säger Vicki Skure-Eriksson (C) som är ordförande i Västerås grundskolenämnd.
Lottning ett alternativ
Västerås kommun är inte ensam om problematiken och från regeringshåll har man börjat snegla på nya antagningsmetoder, till exempel utlottning av vissa platser.
– Det här bygger på att det ska vara rättvisa förutsättningar, att det inte ska handla om att någon ställde mig i kö redan när jag föddes utan att det ska vara samma förutsättningar även för någon som flyttar eller för någon som har flytt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Köer gynnar redan privilegierade
OECD som följer skolutveckling och skolresultat i ett stort antal länder, bland annat genom PISA-undersökningen, har också identifierat den svenska problematiken. Kunskapsgapet mellan elever av olika socioekonomisk bakgrund ökar och enligt OECD:s utbildningsdirektör Andreas Schleicher bidrar kösystemen till den ökande segregationen.
– Att ha väntlistor till de bästa skolorna kommer alltid att resultera i att det är de mest välbeställda föräldrarna som får tillgång till platserna, de har kunskapen, tiden och resurserna, säger Andreas Schleicher.
Undantag från köregeln möjligt
Som ett led i att försöka jämna ut fördelningen finns sedan i november 2016 möjlighet för fristående skolor att lämna in en ansökan till Skolinspektionen om att frångå kösystemet för kunna att ta emot nyanlända. Från Västerås har det i dagsläget bara kommit in tre sådana ansökningar och ingen av dem från någon av de två största friskolorna.
– Engelska skolan har ju rätt många elever som har annan kulturell bakgrund men jag hoppas naturligtvis att både Fryxellska och Engelska skolan och alla andra fristående verksamheter ansöker om att göra undantag i kön. Det är något jag tror gynnar alla elever, säger Vicki Skure-Eriksson (C).