• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Så vill Moderaterna i Västerås stoppa slöja i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Västeråsmoderaternas nya integrationspolitiska program finns en kontroversiell punkt. Nämligen att skolan ska verka för att små barn inte bär slöja.

Bland förslag som handlar om mentorprogram, snabbare och bättre introduktion i samhället och tätare samverkan med näringslivet skriver Moderaterna i Västerås under rubriken ”Riktlinjer i skolan” att:

”Vill man ha slöja är det ett beslut som varje vuxen får ta själv. Små barn som inte kan välja själva ska slippa ha slöja, vilket är något som verksamheten bör prata om. Information om detta ska ges till föräldrar via föräldramöten och i behov vid utvecklingssamtal.”

Genom att prata med föräldrar på utvecklingssamtal och i andra möten vill man att skolan gör klart att det inte är önskvärt med slöja för mindre barn. 

– Det är viktigt att vi faktiskt pratar om att vi i Sverige inte tycker att små barn ska ha slöja. Att man är tydlig med och informerar om det, säger oppositionsrådet Elisabeth Unell (M). 

Förbud inte aktuellt

Religions- och övertygelsefriheten är väl etablerad i Sverige och Skolverket har kritiserat skolor som försökt förbjuda elever att bära slöja.

Diskrimineringsombudsmannen gör bedömningen att religionsfriheten innefattar att bära religiös klädsel och menar att en skolas beslut att förbjuda elever att bära slöja kan anses strida mot lagen om förbud mot diskriminering.

Elisabeth Unell (M) är medveten om att det inte finns möjlighet att förbjuda slöjan däremot vill hon med hänvisning till ”svenska värderingar” se en diskussion kring slöja på små barn.

– Man är välkommen som vuxen att välja att ha slöja eller välja att ha vilken typ av beklädnad man vill, däremot barn – det är en väldig skillnad på barn och vuxna, säger Elisabeth Unell (M).

Ska inte hindra undervisning

Ami Netzler, strateg inom social hållbarhet vid stadsledningskontoret i Västerås arbetar med mänskliga rättigheter inom Västerås stad.

– En keps, sjal eller en turban ser jag inte som något problem så länge det inte hindrar deras undervisning. Bara sjalen sitter så du kan vara med i exempelvis gymnastiken, säger hon.

Ami Netzler tror inte att förbud är rätt väg att gå när det gäller samhällets och skolans relation till barn och föräldrar.

– Jag ser helst att unga flickor och pojkar får klä sig som de vill. Trender och mode är starka drivkrafter i dagens samhälle och det ligger i föräldraansvaret att förmedla hur man vill att den unge förstår valet av klädkoder. Kläder får dock inte hindra god kommunikation, exempelvis i skolan, säger hon.

Barnkonventionen ger rätt att utöva religion

– Det är också viktigt att föra en dialog med barn och unga och att barn blir lyssnade på i sammanhanget, säger Ami Netzler.

Att bära slöja får inte involvera tvång för barnet. Ami Netzler pekar på Barnkonventionen som slår fast att inget barn ska utsättas för psykisk eller fysisk press. Artikel 14 i samma konventionstext ger också barnet rätt att utöva sin religion med sina föräldrars stöd och vägledning.

– Vi kan inte hindra föräldrar från att vara föräldrar, det är deras roll, säger Ami Netzler.

”Vill vara som alla andra”

Rodrigo Romo (M) var med när partiets nya integrationspolitiska program presenterades under tisdagen. Han motiverar arbetet för att små barn inte ska bära slöja med att de löper större risk att bli mobbade om de bär slöja i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.