Bilden föreställer den aktuella kyrkogården. Foto: TT

Anhörig om gravöppningen: ”Det måste ske”

Uppdaterad
Publicerad

Graven där den mordmisstänkta 41-åringens ex-make vilar kommer att öppnas inom kort. Den dödes anhörige tänker vara där: ”Jag vill visa min respekt”.

På tisdagen fattade tingsrätten det ovanliga beslutet: Att tillmötesgå åklagarna i det så kallade ”sommarstugemordet” att låta öppna den 41-åriga mordmisstänkta kvinnans exmaxes grav.

Släktingen har ännu inte fått besked när gravöppningen kommer att ske. Men hon är beredd.

Arbogafallet

– Det kommer att riva upp en massa känslor förstås, men jag kommer att stå där rakt upp och ner. Det här måste ske, han måste få upprättelse.

Hon säger att hon är lättad över beslutet.

– När han dog bad vi om en utvidgad obduktion, men då gjordes bara den vanliga som jag har förstått. De kollade om han hade alkohol eller narkotika i blodet. Han rättsväsendet gjort rätt från början hade de aldrig behövt gräva upp honom igen, säger hon.

”Ingen lyssnade på oss”

Hon och övriga familjen slog larm till polisen efter dödsfallet men möttes av noll gehör, säger hon.

– Vi försökte förklara att han inte kunde ha dött på det sättet, men det var ingen som lyssnade på oss.

Enligt en polis med insyn i utredningen kommer gravöppningen att ske snarast.

Det var i augusti förra året som ex-maken hittades död under mystiska omständigheter – nedanför bryggan i vattnet vid den 41-åriga kvinnans föräldrars sommarstuga. Exmaken skulle ha åkt ut med båt på Hjälmaren och sedan försvunnit. Först tolv timmar senare anmäldes han försvunnen.

När kvinnan senare ville få ut försäkringspengarna efter exmaken började försäkringsbolaget ana oråd. I höstas öppnades utredningen på nytt av kammaråklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet