Foto: TT

Många kommer att strunta i ny toalettlag

Uppdaterad
Publicerad

Den första april blir det förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i sjön.

Nu visar en ny undersökning bland båtägare att många hunnit anpassat sina båtar till den nya lagen men att de samtidigt kommer att fortsätta tömma i sjön.

Många drömmer nog om sommaren och båtsäsongen just nu. På utställningen Allt för sjön som pågår kan man konstatera att det är motorbåtar som är trenden.

Ny lag oroar

Men det som bekymrar många som har fritidsbåtar är den nya lagen som gör det förbjudet att tömma toalettavfallet i sjön. Enligt en ny enkät som tidningen Praktiskt Båtägande gjort uppger 60 procent av de 700 som svarat att de har eller kommer att anpassa sin båt till sugtömning. Samtidigt svarar en klar majoritet att de kommer att fortsätta tömma i sjön trots att det blir förbjudet.

”För att systemet ska fungera kan man dra en parallell till återvinningen av glas och returburkar. Det måste finnas en uppbyggd struktur så du kan uppfylla dina plikter som medborgare”, säger Philip Pereira dos Reis chefredaktör på Praktiskt Båtägande.

”Nu finns det för få sugstationer, du kan inte tömma skiten någonstans. Du får ta långa omvägar och då kan man ju undra om det finns någon miljövinst”, fortsätter Philip Pereira dos Reis.

”Folk inte villiga att ta omväg”

Enligt enkäten uppger 81 procent att det kommer att ha kvar möjligheten att fortsätta kunna tömma sitt avlopp i sjön.

”Många av de här båtarna rör sig kanske 6-7 knop ska du då ta en omväg på en hel dag för att göra dig av med skiten är folk inte villiga att göra det”, säger Philip Pereira dos Reis.

Det finns cirka 80.000 fritidsbåtar med toalett ombord. Att bygga om dem för sugtömning kan kosta några tusen kronor men fortfarande dröjer det flera år innan det blir förbjudet för de stora kryssningsfartygen att tömma sina tankar och förbudet för fritidsbåtarna kommer bli svårt att övervaka.

”Skulle sjöpolisen eller kustbevakningen ägna sig åt att åka efter enstaka båtar om det pumpas ut något? Det känns helt orimligt”, avslutar Philip Pereira dos Reis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.