Mangs gick in på bank med pistol

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte serieskytten Peter Mangs gick ibland med vapen ute bland folk. Det erkände han när rättegången fortsatte i dag. Många av frågorna handlade om Mangs olika vapen.

Mangs svarade på åklagarens frågor med låg röst och hans svar var kortfattade.

Peter Mangs har svarat på detaljerade frågor kring de många vapen som han haft, men vill inte vidare kommentera något utöver det. ”Ingen kommentar” är ord som upprepats ett tjugotal gånger sedan förhöret med honom inleddes.

Serieskytten i Malmö

Mangs berättade bland annat att han delat vapenintresset med två vänner, men vägrade att svara på ytterligare frågor kring detta.

Mangs berättade att han burit vapen ibland när han rört sig ute. Enligt honom själv handlar det om att ”ha kontroll över situationen”. Bland annat har han varit inne på en bank med en pistol i byxlinningen.

-Det var bara ett sätt att pröva att uppleva lite mer än det vanliga livet med dess trygghet, att uppleva en viss spänning, säger Peter Mangs.

Mordet på Trez i fokus

Huvudpunkten denna dag har varit mordet på  Trez West Persson och mordförsöket på hennes manlige bekant. Under natten mot den 10 oktober 2009 befann sig de två i en bil vid Västra Skrävlinge Kyrkoväg.

Enligt åklagaren ska Mangs samma natt ha varit ute och cyklat, upptäckt paret i bilen och skjutit minst sju skott mot bilen.

20-åriga Trez Persson West dog och hennes manlige bekant skottskadades svårt.

Hylsundersökningen av de elva hylsor som påträffades på platsen visar enligt Statens kriminaltekniska laboratorium att de har avlossats ur samma vapen och att de överensstämmer med de e hylsor som hittades efter skjutningen vid Islamic center 31 december 2009.

Nekar till brott

Peter Mangs nekar till brott och ska enligt advokaterna inte ha varit på platsen vid tid för mordet.

Mangs advokat Douglas Norking hänvisar till ett tidigare tips som pekar på att det skulle vara tre gärningsmän inblandade vid dödskjutningen av Trez. Bland annat ska Trez vän ha sagt att  ”De sköt mig”.

– Vad menar du med det, frågade advokat Norking.

-Ingen aning, svarar vännen, som tidigare under dagen berättade att hans minne försämrats efter skottskadan.

Erkänner skadegörelse

Hittills har den åtalade nekat till de tre mord och tolv mordförsök han är åtalad för och erkänner bara två fall av skadegörelse.

Rättegången mot Peter Mangs i Malmö tingsrätts säkerhetssal väntas pågå fra till mitten av juli. Nästa förhandlingsdag är på tisdag den 22 maj klockan 08.30

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serieskytten i Malmö

Mer i ämnet