Pojkens asylansökan kommer nu att prövas i Sverige, rapporterar Ekot.
– Det innebär inte att pojken får uppehållstillstånd, det innebär bara att Sverige har övertagit ansvaret för asylprövningen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till TT.
– Vi har inte ändrat oss. Ärendet var avslaget av domstolen. Det som har hänt efter att migrationsdomstolen sagt sitt är att det kommit in nya uppgifter, som inte varit prövade. Då har Migrationsverket en möjlighet att titta på ärendet.
TT: Vilka uppgifter är det som inte fanns när migrationsdomstolen beslutade i ärendet?
– Jag kan inte gå in på vilka uppgifter det är. Men de omständigheter som har åberopats är framförallt kopplade till pojkens hälsa.
”Han är oerhört glad”
– Det är en oerhörd lättnad och en oerhörd glädje, säger pojkens gode man, Annette Cromwell.
När TT når henne sitter hon i en bil tillsammans med honom.
– Han fick beskedet från mig bara för en liten stund sedan, och han är naturligtvis oerhört glad.
Pojken vårdas fortfarande och har kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, men är inte längre intagen för vård.
-Just nu mår han jättebra när han fått detta besked. Men när man lever ett liv som är så onormalt, där allt hänger på en så skör tråd, så blir man inte frisk med en gång. Han kommer att fortsätta gå i terapi och få tala om sina trauman. Men när jag tittar på honom nu så ser han ju glad ut.
Ovanligt att ta över asylprövning
Att Sverige tar över prövningen av ett asylärende från ett annat land är mycket ovanligt.
– Det är väldigt ovanligt. Vi gör det i ett antal fall varje år, men det är ovanligt, säger Migrationsverkets Fredrik Bengtsson.
Natten mellan den 29-30 augusti försökte pojken återigen ta sitt liv. Cromwell tror att det kan ha fått Migrationsverket att fatta beslutet.
-Vad som inte var känt när migrationsdomstolen fattade sitt beslut var vad som hände på förvaret uppe i Åstorp. Han blev fullständigt okontaktbar och försökte skära upp sina handleder, säger hon.
Cromwell har goda förhoppningar om att han ska få asyl, när ärendet nu prövas i Sverige.
-Nu prövas hans ärende som ett vanligt asylärende. Jag skulle säga att sannolikheten att han får stanna i Sverige är god.
Har backat i flera uppmärksammade fall
Migrationsverket har nyligen fått kritik för och backat från flera uppmärksammade avvisningar, bland annat Viola, 14 månader, som fick beskedet att hon ensam skulle avvisas till Irak. När SVT uppmärksammade hennes fall backade Migrationsverket.
Migrationsverket har också kritiserats för fallet med två-åriga Haddile som skulle skickas till Frankrike för att återförenas med sin biologiska mamma – trots att Migrationsverket inte visste om mamman fanns i landet.
Efter en kritikstorm backade Migrationsverket delvis och meddelade att Haddile får bo kvar hos sin fosterfamilj ”under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår.”
Misshandlades i Italien
15-åringen kom till Malmö via Italien för att söka asyl, men Migrationsverket ville utvisa Ali till Italien på grund av EU:s Dublinförordning, som säger att asylprövningen ska göras i det EU-land som personen först anlände till.
Pojken har berättat hur han misshandlats av gränspolisen i Italien dit han först kom. Senare ska han också ha utsatts för gruppvåldtäkt på en flyktingmottagning.
Han ansågs vara så svårt traumatiserad att han blev inlagd på akutmottagningen för barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö, efter flera mordförsök.
(TT/SVT)