Militären får en stor roll i Venezuela, nu också för att trygga livsmedelsförsörjningen Foto: TT

Militären tar över allt mer i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Militären tar över allt mer i Venezuela. Nu har den hårt trängde presidenten Nicolas Maduro satt fem stora hamnar under militär kontroll för att klara av livsmedelsdistributionen.

Under tiden blir köerna till i stort sett alla varor allt längre och protesterna allt fler. Människor dödas i köerna, bland annat en fyraårig flicka och en 80-årig kvinna.

Flickan dödades i ett gängkrig som utspelades vid en kö. Kvinnan dödades när en kö förvandlades till en plundring där hon klämdes ihjäl. På allt fler ställen sätts säkerhetsstyrkor in för att hindra våld. Men i juni dödades tre personer av säkerhetsstyrkor.

Krisen i Venezuela

Satte eld på misstänkt tjuv

Det berättas om den 25-årige Junior Perez som köade och uppmanades att lämna över sin mobiltelefon till en beväpnad rånare. Perez sprang istället bort och sköts av rånaren. Ingen i kön rörde sig. Man väntade bara på sin tur att få köpa ransonerad tandkräm.

I närheten försökte samtidigt en uppretad folkmassa från en kö sätta eld på en man som anklagades för stöld.

Venezuelas köer har blivit allt livsfarligare efterhand som nöden ökar. De senaste tolv månaderna har mer än två dussin människor dödats i samband med köer.

Stora delar av skolundervisningen faller bort därför att lärarna står i olika köer, rapporterar medier.

Hundmat som människoföda

En undersökning visade att en genomsnittlig venezuelanare tillbringar 35 timmar i månaden med att köa för statligt subventionerade livsmedel. Det är tre gånger mer än 2014.

Nio av tio säger nu att de inte har tillräckligt mycket att äta. Hundmat anses nu som människoföda. Sophögar letas igenom efter kasserad mat.

I juni noterades 24 protester per dag. En tredjedel av dem har utlösts på grund av matbrist.

Det är i denna allvarliga krissituation som president Maduro överlämnar mer av inflytandet till militären. Det handlar om ett projekt att garantera en smidig distribution av livsmedel, medicin och hygienprodukter. ”Det stora uppdraget för suverän [varu]tillförsel” kallas projektet.

Bekämpa svinn

I spetsen står försvarsministern Vladimir Padrino som själv säger att han inte vill att detta ska ses som ett militärt ingripande, men att det är en fråga om nationell säkerhet och försvar av fäderneslandet.

En annan militär, armégeneralen Efrain Velasco, blir chef för Venezuelas hamnmyndighet med uppgift att se till att utrota korruption och att bekämpa svinn i hamnarna, där importerade varor lossas.

Också milisliknande ordningsgrupper som tillhör det styrande partiet och dess organisationer har fått större inflytande i samhället.

Maduro själv talar om att det äger rum en sabotagekampanj mot honom. Han beskyller både oppositionen och ”kapitalister” för att vilja underminera hans ställning.

Märks i Colombia

Medan medelklassen i Venezuela mer eller mindre har försvunnit och tre fjärdedelar av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, har militärerna fått löneförhöjningar som följer inflationen som nu skrivs i tresiffriga tal.

De militära styrkorna har fått en egen tv-kanal och en egen bank. Militären hjälpte regimen att bekämpa protester som oppositionen genomförde 2014.

– Den militära styrkan måste fortsätta att växa, har han sagt. Venezuela utkämpar ett ”okonventionellt krig” där olika krafter försöker störta honom.

I helgen lättade de venezuelanska myndigheterna på hindren att ta sig in i grannlandet Colombia. Det var ett sätt att minska trycket i hemlandet. Tiotusentals venezuelanare tog sig över för att köpa mat och medicin.

Kan spridas

Upp till fem miljoner colombianer bor sedan årtionden i Venezuela. De har flytt undan de inre striderna i Colombia mellan regering och gerillagrupper. De drabbas också av krisen i det nya hemlandet.

Man väntar sig att följderna av krisen i Venezuela kan spridas till grannlandet om hundratusentals colombianer flyr tillbaka. Man väntar sig också att utarmade venezuelaner kan fly över till Colombia.

Gränsen stängdes i fjol för att hindra svartabörshandel i Colombia med billiga livsmedel som subventionerades av den venezuelanska staten.

Fallande oljepriser

Också Kuba drabbas av krisen eftersom de subventionerade oljeleveranserna från Venezuela minskar. De var tänkta att stödja en rad vänsterregimer i Latinamerika.

Samtidigt pågår en kampanj mot president Maduro. Oppositionen försöker få till stånd en folkomröstning om att han ska avsättas. Maduro efterträdde den karismatiske men auktoritäre president Hugo Chávez 2013.

Under Maduros tid har läget i landet försämrats på grund av fallande oljepriser – men oppositionen menar att det också beror på chavisternas vanstyre av landet.

Svårt trauma

Det är en klart ideologisk kamp där den borgerliga oppositionen menar att det socialistiska system som Chávez byggt upp har bidragit till landets nuvarande situation.

Oppositionen har efter val i fjol majoritet i parlamentet, men Maduro har ignorerat den folkvalda församlingen. Den politiska spänningen ökar genom försörjningskrisen.

Ett svårt trauma för många i Venzuela är den så kallade Caracazon, alltså de två dagar av plundring som ägde rum 1989 då över 300 människor dödades. Det kaos som nu har uppstått får många att med fasa tänka på Caraczon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet