Foto: SVT/TT

Moderata kommuntoppar vill ändra LAS

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet av ledande moderatpolitiker kommunerna vill förändra LAS, lagen om anställningsskydd. De vill att det blir lättare att säga upp personer. Det visar den enkät som SVT Nyheter har gjort.

Åsikten att luckra upp LAS går på tvärs mot den moderata partiledningens politik sen tio år.

 – Hela den här problematiken måste vi ta tag i och våga lyfta upp på bordet. Det är en av de viktigare frågorna för Moderaterna i framtiden, säger Björn Hoflund, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Kinda.

Decemberöverenskommelsen

Fredrik Saweståhl, Moderat kommunstyrelseordförande i Tyresö utanför Stockholm håller med:

– Invandrare och unga har det tufft att komma in på arbetsmarknaden, vi har för höga trösklar, och turordningsreglerna i LAS bör bli mer flexibla, säger han.

Ställt antal frågor

SVT Nyheter har ställt ett antal frågor inom olika sakområden till Moderaternas toppföreträdare i alla 283 kommuner där partiet sitter i kommunfullmäktige. 142 svarade. På frågan ”Ska turordningsreglerna i Las förändras så att det blir lättare att både säga upp och anställa personer?” svarade 80,1 procent ja medan 19,9 procent svarade nej.

Reinfeldt bröt tidigare linje

För tio år sen bröt Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt med partiets tidigare linje. I en intervju i LO-tidningen sa han att den svenska arbetsmarknaden fungerar bra och att det inte fanns skäl att göra någon översyn av arbetsrätten, där lagen om anställningsskydd är en del.

Vid den här tiden började också Moderaterna kalla sig ”det nya arbetarpartiet”. Partiledningen ville inför valet 2006 vinna väljare som tidigare röstat på partier vänsterut, och man ville heller inte ta strid i en för fackföreningsrörelsen mycket viktig fråga.

 I sitt tal på partistämman i Örebro i augusti 2005 försvarade Fredrik Reinfeldt partiets omorientering mot kritik från flera ombud.

– Jag menar, att i det läget vi har en lugn och hyggligt välfungerande arbetsmarknad så ska vi inte göra misstaget och säga att, näe, där ska vi nu begära mandat för stora förändringar i skarp konflikt med hur den är uppbyggd och de arbetsmarknadsparter som finns.

Skiljer sig från övriga allianspartier

Moderaterna uppfattning om LAS avviker från de andra allianspartiernas. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill alla ändra turordningsreglerna vid uppsägningar så att  anställningstidens betydelse minskar till förmån för kompetensens.

Och nu visar SVT Nyheters enkät att ett stort antal moderata toppolitiker i kommunerna vill ha en förändring av arbetsrätten.

Björn Hoflund i Kinda i södra Östergötland tycker att Moderaterna måste diskutera frågan. LAS leder till att många som inte trivs på jobbet väljer att stanna kvar därför att de har varit anställda länge. På ett nytt jobb skulle de hamna sist i turordningen. Men han vill inte ange exakt hur förändringen skulle se ut.

– Det finns bitar i det här som skulle vara väldigt angeläget att se över, inte minst för att få igång en ökad rörlighet på arbetsmarknaden som skulle vara positivt för alla.

– Men det är väldigt viktigt att göra det i kombination med en vidmakthållen trygghet för den enskilde, säger Björn Hoflund.

Fredrik Saweståhl från Tyresö tror att det kan minska arbetslösheten om man genomför förändringar i LAS.

– Många mindre företagare anser att det är ett risktagande att expandera och anställa. Det är inte säkert att det går bra. Om man sänker trösklarna kan det betyda fler jobb, säger Fredrik Saweståhl.

Kinberg Batra av annan åsikt

Anna Kinberg Batra, föreslagen som ny partiledare, delar inte de Moderata kommunpolitikernas uppfattning.

Till SVT Nyheter säger hon:

– Vi har brett förtroende för den ekonomiska politiken och för den svenska modellen. På den grunden vill jag gärna bygga vidare, framför allt så att fler jobb kan skapas och fler kan få dem, säger Anna Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet