I dag sköts tillsynen av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, i vars nämnd partierna har fem platser. De har innehafts av M, S och FP. Två stolar står i dag tomma, i väntan på att regeringen utser nya ledamöter.
Efter de nya uppgifterna om FRA:s samarbete med amerikanska NSA om spaning mot Ryssland kräver MP och V ökad insyn och skärpta regler kring övervakningen.
Romson: Vet inte vilka uppgifter som samlas in
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger till SVT Nyheter att uppgifterna om övervakningen är allvarliga. Hon tycker inte att Sverige ska gå andras ärenden, därför eftersöker hon ett klargörande kring vem som gynnas av att spana på exempelvis Ryssland.
– Risken är att det inte är svenska intressen som är i fokus när man spanar utan att det är beställningsjobb åt USA.
Det är omfattningen av övervakningen som förvånar Åsa Romson mest. FRA-lagen har kritiserats för att ha luckor, något hon menar innebär osäkerheter kring de medborgerliga rättigheter som svenskar har.
– När FRA är ute och spanar så vet vi inte vilka uppgifter som samlas hem – även om svenskar, säger Åsa Romson.
”Kan skapa spänningar i Europa”
Partikamraten Peter Rådberg är också kritisk till spaningen.
– Den här rollen ska Sverige inte ha, säger han till SVT Nyheter.
Nu vill MP ha svar på om det är USA som styrt FRA. Peter Rådberg menar att detta kan vara en anledning till att Sverige var så tysta när Tysklands förbundskansler Angela Merkel tidigare i år upprördes över att hon avlyssnats av NSA.
– Det här kan ju skapa ganska stora spänningar i Europa, kan man lita på Sverige eller inte?´
”Korten på bordet”
V:s Hans Linde kräver att utrikesminister Carl Bildt kallas till utrikesutskottet och ”lägger korten på bordet”.
– Vad är det för samarbete man har? Dels med USA och den amerikanska säkerhetstjänsten men också viktigt att säga hur omfattande är den här övervakningen mot Ryssland. Det tycker jag är rimligt att vi som är folkvalda får information om, sade Hans Linde i SVT:s Gomorron Sverige.
Endast regeringen, regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen får beställa signalspaning av FRA. Däremot har FRA rätt att byta information med andra länder.
Förväntat spaningsarbete
De andra partierna var inte särskilt oroade över SVT:s avslöjande om FRA:s omfattande samarbete med NSA.
FP:s försvarstalesperson Allan Widman säger att det vore tjänstefel att inte bevaka Ryssland, både med tanke på den militära upprustningen och med det auktoritära statsskicket.
– Den bekräftar snarare de förhoppningar jag har på FRA-verksamheten. Det här är vad jag förväntar mig att de gör, säger han.
Han tycker att insynen i FRA är omfattande som den är, men vill inte avvisa Miljöpartiets krav på fler platser i Siun.
– Om MP vill ha en plats för de i första hand vända sig till Socialdemokraterna. men jag är inte främmande för tanken att utöka antalet ledamöter, säger han till SVT.