I kväll kartlägger Uppdrag Granskning det nazistiska våldet i Sverige. I programmet möter man Fidel Ogu från Nigeria som under ett besök i Sverige 2013 blev knivhuggen av nazister.
– Jag blödde mycket och blev kall. Jag kunde inte andas. Doktorn sa att jag hade tur som överlevde, berättar Fidel Ogu i programmet.
Lockar våldsamma
Tre av nazisterna som attackerade Ogu var också inblandade i Kärrtorpsattacken. Enligt Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidningen Expo, kan man se en ökad mobilisering av de nazistiska grupperna som verkar i Sverige.
– Vi kan se en ökad mobilisering av de grupper som finns. Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti dominerar den här scenen. Men de spelar lite olika roller. Svenskarna parti ställer upp i val. Svenska motståndsrörelsen är gatustyrkan som lockar personer som går igång på våld, säger han i Gomorron Sverige.
Han får medhåll av Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson.
– Det som har hänt i Kärrtorp och i Malmö vittnar om att det sker en mobilisering från båda de här extrema grupperna. De vill ha kamp på gator och torg.
Många medlemmar
Daniel Poohl uppskattar att Svenska motståndsrörelsen har några hundratal medlemmar och att Svenskarnas parti har runt 1.000 medlemmar. Men om de blir fler vet han inte och inte heller om de blivit våldsammare.
– Det är svårt att säga, vi har en politisk miljö som är uthållig och har funnits i flera decennier. En del av den verksamhet de driver är våldsam. Svenska motståndsrörelsen har attackerat människor på nattbussar och politiska motståndare i flera års tid.
Beväpnade med kniv
Skillnaden mot tidigare är snarare att medlemmarna i större utsträckning är beväpnade med kniv, menar han.
– Svenska motståndsrörelsen har mer eller mindre uppmanat sina medlemmar att bära kniv och vid tillfällen har man även sålt knivar till sina medlemmar, säger Daniel Poohl.
– SMR säger utåt att de inte uppmanar medlemmar att ta till våld. Men det har till och med gjorts reklam för en kniv där det står inristat ”kampen kräver mer än ord”, säger Janne Josefsson.
”Uppfattade hot”
När han bad om en intervju med SMR:s ledare, ställde de upp på ett villkor – att intervjun skulle ske i Janne Josefssons hem.
– Jag uppfattade det som ett hot. Om jag gör något som de inte gillar vet de var jag bor, säger Josefsson.
Så någon intervju blev det aldrig.
Hur ser möjligheterna ut att få stopp på det högerextrema våldet?
– I första hand är det ju en polissak. Vi kan se att polisen varit naiv och inte följt de här grupperna tillräckligt noga och det saknas kunskap om dem inom polisen. Tittar man på grupperna i stort är det ju en större utmaning än så, säger Poohl i Gomorron Sverige.
Uppdrag Granskning visas i SVT1 i kväll klockan 20.00. I den första delen kartläggs det högerextrema våldet och i nästa vecka kartläggs det vänsterextrema.