...för att han ska besegra Trump som väntas vinna i Nevada Foto: AP/TT

Nevada: Ny seger väntas för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald J. Trump väntas vinna tisdagens republikanska nomineringsmöten i Nevada. Den stora frågan ser ut att bli vilka som blir tvåa och trea. Plötsligt intresserar sig stora sponsorer och folk ur partieliten för den 44-årige Marco Rubio.

Hittills leder Trump vad gäller antalet delegater som ska sändas till republikanernas partikonvent i juli. Det handlar om 67 delegatröster mot tvåan Ted Cruz 11 och Marco Rubios 10. (Enligt thegreenpapers.com.)

Men det behövs 1.272 delegatröster för att vinna, så vägen är fortfarande lång. Ett gott resultat i Nevada skulle kunna ge Trump kanske 15 delegater till.

USA-val 2016

Svårt förutsäga

Frågan nu är hur den avhoppade Jeb Bushs röster i framtiden ska fördelas. Det handlar om några få procent (enligt opinionsmätningarna) som ska fördelas om i kommande val.

Det är troligt att de inte går till Trump och den synnerligen konservative Texas-senatorn Ted Cruz.

Två opinionsmätningar för Trump i Nevada låg – före Bushs avhopp – på 39 och 45 procent. Men det är inte säkert att det är hans valresultat eftersom valsystemet (se nedan) gör att opinionsmätningarna har svårt att förutsäga ett resultat. Närmaste utmanare har som mest legat på 23 procent.

I mittfåran

Cruz har legat tvåa i mätningar i Nevada, men utmanas nu av den något mindre konservative Florida-senatorn Marco Rubio som kanske kan komma tvåa efter Trump och alltså slå Ted Cruz. I South Carolina i lördags lyckades Rubio komma precis före Cruz. Mycket hänger på hur många – och vilka – som deltar i valmötena.

Det sägs nu att Rubio är den som republikanska partietablissemanget satsar på. Hans program är klart konservativt men han ses ändå på något sätt som en kandidat i mittfåran, mer än de kontroversiellare Trump och Cruz. Han har för övrigt bott som barn i Las Vegas.

Washington Post rapporterade på tisdagen att skaror av stora sponsorer och medlemmar i partieliten har börjat skockas runt Rubio i hopp om att han ska kunna besegra Trump. Tidningen är dock tveksam om detta lyckas.

Om han blir tvåa efter Trump kan det möjligen leda till att etablissemanget har en större chans att lansera Rubio som sin kandidat för att försöka stoppa Trumps framgångar. Trump anses till exempel ligga bra till hos Nevadas vita arbetarklass som gillar hans löfte att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa olaglig invandring.

Frågan är om den senaste skandalen – i Nevada – påverkar Trumps siffror: Han kallade Ted Cruz ”sjuk” och han önskade slå en häcklare ur publiken i ansiktet.

Svårt göra mätningar

Nevada är alltså en svår stat att göra opinionsmätningar i. Det beror på att valdeltagandet är lågt och Nevada inte håller ett primärval, alltså ett val med vallokaler öppna hela dagen.

Man håller i stället ett möte (caucus) på kvällen dit man alltså måste ta sig för att lägga sin röst. Mötena hålls någon gång mellan klockan 17 och 21 lokal tid. (Tidsskillnaden Nevada-Sverige är nio timmar.)

Det är svårt för opinionsinstituten att hitta just dem som går till mötena. De siffror som finns, handlar således inte om ett väntat resultat i nomineringsvalet, utan om väljares allmänna inställning till kandidaterna.

Medier har uppmärksammat att Trump anses ha en mycket dåligt fungerande valorganisation i delstaten. Han har dock berömt sig av att ha bra opinionssiffror ändå.

Mest förtroende för Trump

Trump blev inte först i Iowa, som också höll nomineringsmöten, troligen på grund av hans kampanjmetoder med stora möten istället för personliga träffar i intimare miljö. Frågan är alltså om opinionssiffrorna motsvarar just åsikter hos dem som deltar i nomineringsmötena.

Men det finns en opinionsmätning som visar att väljarna i Nevada litar mer på Trump än på den som oftast legat tvåa, Ted Cruz. Trump ligger 20 till nära 50 procent över Cruz när det gäller utrikespolitik, olaglig invandring, ekonomi och förmåga att bekämpa terroristorganisationen IS.

Fortfarande är nomineringsprocessen bara i sin början. Detta är fjärde nomineringen för republikanerna – efter Iowa, New Hampshire och South Carolina. Det är det sista enskilda republikanska valet före de elva primärval som varje parti håller den 1 mars – den så kallade supertisdagen.

Lång väg kvar

För republikanerna är det fortfarande en utslagstävling. Republikanerna startade med 17 kandidater men nu är det bara fem kvar – vilket redan detta utgör ett problem för partiet eftersom det inte utkristalliseras en klar vinnare.

Möjligen kan Nevadavalet leda till att ännu en kandidat hoppar av, den starkt konservative och religiöse Ben Carson. Det är i alla fall bara fyra kandidater som nu räknas i den republikanska utslagsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet