Mossack Fonseca, en advokatbyrå baserad i den panamanska huvudstaden Panama City, har hjälpt människor världen över komma undan skatt genom att skapa komplexa ägarstrukturer med hjälp av brevlådeföretag.
Firman har länge kunnat arbeta under radarn för medias och utredares granskning – fram tills nu.
Miljoner dokument avslöjar bankerna
Sammanlagt 11,5 miljoner dokument ingår i den historiskt stora läckan. Dokumenten kom först till tyska Süddeutsche Zeitung och har sedan delats med den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ, och bearbetats av medier över hela världen – däribland SVT.
Läckan avslöjar båda vilka som har gömt undan pengar, och vilka banker som har hjälpt sina kunder gömma undan pengar genom att förmedla kontakten med Mossack Fonseca.
En av bankerna är svenska Nordea.
Brevlådeföretag à la Nordea
Nordea är en av Sveriges fyra storbanker och förvaltar sparandet för miljontals kunder i Sverige, övriga Norden och Baltikum. För de allra rikaste har dock banken ett antal tips och tjänster utöver den vanliga servicen.
Via sitt kontor i Luxemburg har Nordea samarbetat med Mossack Fonseca och skapat hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder, så att de bland annat har kunnat undkomma skatt.
Nya rutiner sedan 2009
Nordea hävdar att man hade ett annat upplägg tidigare, men att man sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte skulle kunna klara av en granskning i dagsljus.
– Efter 2009 har vi haft en period där vi proaktivt går in och tar ansvar. Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer, säger Thorben Sander, vd på Nordea Luxembourg.
– Jag önskar att vi hade tagit detta ansvar tidigare.
Fortsatte även 2015
De läckta dokumenten från Mossack Fonseca visar dock att detta inte helt och hållet stämmer.
Bland dokumenten finns bland annat en e-postväxling mellan Nordeas och Mossack Fonsecas respektive Luxemburgkontor, från så sent som sommaren 2015, där Nordea ber Mossack Fonseca om hjälp att sätta upp en ny ägarstruktur åt en kund genom brevlådeföretag.
Döda personer som målvakter
Dokumenten visar också hur Nordea fortfarande administrerar fler än 100 andra aktiva brevlådeföretag. I många fall är dessutom företagens ägare på papper enbart så kallade målvakter, som inte har något egentligt ansvar för företaget. Några av de namn som står noterade hör till och med till avlidna personer.
– Ja, de har ju inte kunnat göra särskilt mycket om de har varit döda. Det är helt säkert, säger Thorben Sander.
– Det vi har förhållit oss till är den kontakt vi har med kunden, och ser till att vara inom ramen för kraven på den relationen.
Byrån nekar till olagligheter
I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.
– Jag kan inte kommentera, men det står väldigt tydligt här att vi inte ägnar oss åt pengatvätt. Vi accepterar inte sådana pengar, säger Carlos Sousa, presschef på Mossack Fonseca.
FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN
Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.
Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.
För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.
De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.
Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.
Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.
I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.