Samtidigt som regeringen säger att begreppet gynnsam bevarandestatus ska vara vägledande för rovdjursstammarnas storlek, så föreslår man så kallade referensvärden för hur stora stammarna ska vara.
När det gäller varg ska det ligga på 170-270 djur. Idag finns ca 400 vargar i Sverige och Norge. På frågan om omkring 200 vargar ska skjutas bort svarade miljöminister Lena Ek (C) undvikande på presskonferensen:
– Om man jämför med förvaltningen av björn, där vi har referensvärden som är dubbelt så höga som stammen, Hur björnen förvaltas och hur jakten bestäms avgörs av naturvårdsverket. Och vi går nu in i en fas där vi ska ha samma regler för alla rovdjuren. Vi tror att det i områden där vi har ett väldigt tätt rovdjurstryck att man måsta lätta på det trycket, samtidigt som vi har etableringen av vargfamiljen i Tiveden som hittills fungerar bra.
Livskraftig stam
Om referensvärden ska uppfattas som regeringens målsättning för hur många rovdjur av varje art det ska finnas i Sverige är alltså oklart. Och i så fall, hur och när stammarna ska skjutas av till de lägre nivåerna. Men miljöminister Lena Ek poängterar att referensvärdet inte är ett tak för hur många rovdjur det finnas. Exakt hur stora stammarna ska vara ska bestämmas av myndigheterna, inte av politiker, säger hon.
Enligt ministern är referensvärdet för varg är satt med en säkerhetsmarginal för att man ändå ska klara gynnsam bevarandestatus. Enligt forskning som regeringen stödjer sig på är minsta livskraftiga stam som krävs 100 vargar.
– Det innebär att intervallet 170-270 är väldigt väl underbyggt med forskningsrapporter, och vi bedömer att vi har ett tillräckligt gediget material för att sätta det.
Men andra forskare har tidigare sagt att det krävs 700 eller till och med 5000 vargar för att ha en livskraftig population. Nivån beror dock på graden av inavel. Och faktum är att den genetiska situationen har förbättrats avsevärt de senaste åren för vargen när flera vargar invandrat och fått valpar.
”Svart dag för svensk naturvård”
Från Naturskyddsföreningens håll är man mycket kritisk till regeringens förslag.
– Jag tycker att det är mycket sorgligt. Vi har jobbat i flera decennier för att få stora stammar av varg, björn och lodjur och nu vill man öppna för en halvering av varg- och björnstammen. Det är en svart dag för svensk naturvård, säger Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen.
Regeringen föreslår ett referensvärde för björn på 1100 till 1400. Idag finns mer än det dubbla, omkring 3000 björnar. Värdet för lodjur föreslås vara 700-1100. Idag går det utför för stammen som har sjunkit från ca 1500 lodjur till omkring 1200. För att nå referensvärdena krävs alltså omfattande jakt på fridlysta djurarter.
Makten flyttas ut
Regeringen föreslår att mer makt i rovdjurspolitiken flyttas ut till länsstyrelserna. En ofta förekommande kritik är att rovdjurspolitiken bestäms från Stockholm och Bryssel. Lena Ek bekräftade att länsstyrelserna även ska få besluta om licensjakt på varg om sådan återinförs.
– Det kommer att bli alla de förvaltningsverktyg som finns och där ingår jakt.
En omdiskuterad fråga i rovdjursförvaltningen har varit vad gynnsam bevarande status innebär och vem som ska sätta den nivån, forskare ensamma eller med inflytande av politiker.
I propositionen säger regeringen att den ska vara vetenskapligt grundad, men nivån ska finnas inom spannet för referensvärdet. Det betyder till exempel för vargen att genetiken måste fortsätta att förbättras så att stammen är livskraftig trots att den består av färre än 270 djur.
Tufft för renägare
Regeringen föreslår en så kallad toleransnivå för rennäringen på tio procent. Det betyder att renägarna måste acceptera rovdjursförluster på 10procent. Men samebyarna tycker att det är för mycket. En gemensam ståndpunkt för renägarna är att man inte tolererar större förluster än 5 procent. Regeringens förslag kommer sannolikt möta starka protester.