Allt fler når taket i sjukförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje löntagare får inte ut 80 procent av lönen när de blir sjuka, det visar en rapport från Försäkringskassan.

Sjukpenningen är anpassad för alla som tjänar upp till 27.500 kr i månaden, en lön som ger en sjukpenning på 21.060 kr per månad, men högre blir det inte. Oavsett vad man tjänar.

Inflationen avgör

Att det blivit så beror på att vi har haft en positiv löneutveckling i Sverige, samtidigt som vi har haft en låg inflation, menar generaldirektören för Försäkringskassan, Dan Eliasson. För det är inflationen som påverkar hur hög sjukpenningen blir, och det syns. Numera är en svensk genomsnittslön cirka 29.000 kr i månaden – alltså 1.500 kr över maxgränsen.

Kraftig ökning

Gruppen ovanför taket växer. 1991 var det åtta procent som inte fick 80 procent av sjukpenningen. 2010 hade siffran stigit till 32 procent, och allt fler tar privata försäkringar för att få ett bra skydd.

Dan Eliasson varnar nu för att människor kan tappa förtroende för sjukförsäkringen om man inte får ersättning för förlorad arbetsinkomst, och ju fler som hamnar ovanför taken desto större är risken att viljan att finansiera försäkringen minskar, menar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.