Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Förslag: 52,8 miljarder mer till Sveriges försvar

Publicerad

Försvarets budget ska ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030. Det föreslår Försvarsberedningen i sin slutrapport om hur försvaret ska utvecklas de kommande åren.

Försvarsberedningen, som består av representanter för de åtta riksdagspartierna samt sakkunniga och experter, är överens om att det krävs ambitionshöjningar och att den svenska upprustningen behöver påskyndas.

Satsningarna ska bland annat gå till utökat luftvärn, fler värnpliktiga och ytterligare en brigad. Myndigheten vill att Sverige ska ha tre armébrigader år 2030 istället för två som vi har idag. Antalet värnpliktiga ska utökas från dagens 8 000 till 10 000 år 2030 och 12 000 år 2032, samt att ytterligare utökning till 14 000 år 2035 ska övervägas. Även officersutbildningen ska utökas.

En särskild satsning ska också göras på luftförsvaret. Kriget i Ukraina har satt fokus på vikten av ett fungerande luftförsvar bland annat mot robotar och drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.